Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške ozljede glave

Državni tajnik Gordan Čačić preminuo od težine ozljeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik u Ministarstvu obrane, general-bojnik Gordan Čačić, veteran Domovinskog rata, preminuo je večeras u bolnici 'San Martino' u mjestu Belunno u Italiji. Uz njega su bili članovi njegove obitelji te predstavnici Ministarstva obrane.

Generalovo tijelo sutra stiže u Hrvatsku, a pokop će biti u srijedu na zagrebačkom Mirogoju uz najviše vojne počasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ZAGREBU Preminuo jezikolovac Radoslav Katičić, jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika V.S. Naipaul (Foto: AFP) Vidiadhar Surajprasad Naipaul Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio''

Čačića su posljednjih sati na životu održavali samo aparati i prognoze liječnika bile su više nego pesimistične. Njegovo srce je radilo, no mozak je bio u vegetativnom stanju uslijed teških ozljeda glave i general-bojnik je proglašen klinički mrtvim. Oko 21 sat i 45 minuta aparati su isključeni i Čačić je preminuo. Nešto iza 22 sata vijest je potvrđena i u priopćenju na službenim stranicama MORH-a.

>> Državni tajnik Čačić teško ozlijeđen na skijanju

>> Državni tajnik Čačić bori se za život

Još dok su Čačića aparati održavali na životu talijanski ministar obrane Ignazio La Russa izrazio je sućut u povodu njegove smrti, izvijestila je talijanska novinska agencija AGI.

Knjiga žalosti bit će otvorena u Ministarstvu obrane. Mjesto i vrijeme komemoracije i pokopa bit će objavljeno naknadno. Dobrotvorni koncert Orkestra Oružanih snaga koji je bio predviđen u nedjelju, 21. prosinca 2008. u Koncertnoj Dvorani 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu odgođen je za drugi termin koji će također biti objavljen naknadno.

Podsjetimo, na Čačića je na skijaškoj stazi u petak oko podne naletio drugi skijaš pri čemu je došlo do silovitog sudara. Čačić je teško ozlijeđen odmah pao u nesvijest i počeo krvariti iz usta i nosa. Čini se da je došlo do izravnog sudara glavama. Za razliku od Čačića, drugi je skijaš na glavi imao zaštitnu kacigu.  Čačić je odmah prebačen u bolnicu 'San Martino' u Bellunu.

Odmah nakon hitnog pregleda Čačić je operiran, no pao je u komu i liječničke prognoze već malo nakon operaracije nisu bile optimistične. Stanje se nastavilo pogoršavati i već u petak navečer u Italiju je stigla Čačičeva supruga.

Biografija general-bojnika Gordana Čačića

Gordan Čačić rođen je 1. siječnja 1961. godine u Vinkovcima. U rodnom je gradu završio osnovnu školu, a u Zagrebu srednju politehničku školu. Studirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Školovao se u Europskom centru za sigurnosne studije George C. Marshall u Njemačkoj i na National Defense Universityju u SAD-u, gdje je diplomirao, te na Industrial College of the Armed Forces gdje je stekao stupanj magistra znanosti iz područja nacionalne sigurnosti. Završio je Zapovjedno-stožernu školu na Hrvatskom vojnom učilištu.

Za Gordanom Čačićem u tuzi ostaju supruga Vesna, kćer Vlatka, unuk Fran te ostala tugujuća rodbina Dragovoljac je Domovinskog rata i jedan od utemeljitelja samostalne podsusedske satnije, jedne od prvih dragovoljačkih postrojbi osnovane 9. rujna 1990. godine, u kojoj je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika. Tijekom borbi u Slavoniji, 1991. godine, kao pripadnik 160. brigade, bio je ranjen. Nakon oporavka od ranjavanja tijekom 1992. premješten je u Glavni stožer na dužnost savjetnika za obuku domobranskih postrojbi.

Po završetku školovanja, 1994. godine imenovan je na dužnost šefa kabineta načelnika GS OS RH. Godine 1998. postavljen je na dužnost zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za obuku, a od siječnja 1999. zapovjednik je 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Iduće godine imenovan je zapovjednikom Obavještajne brigade. Odatle odlazi na školovanje u SAD. Po povratku preuzima dužnost načelnika Uprave za obavještajne poslove Glavnog stožera, a od prosinca 2002. do rujna 2008. bio je ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. U čin brigadnog generala promaknut je 2002., a 2005. je promaknut u čin generala bojnika.

Za osobni doprinos u obrani Republike Hrvatske i hrabrost tijekom Domovinskog rata Gordan Čačić odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i medaljama Bljesak i Oluja.

Za njim u tuzi ostaju supruga Vesna, kćer Vlatka, unuk Fran te ostala tugujuća rodbina, prijatelji i suborci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene