Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef zagrebačkog SDP-a

Maras pozvao Bandića da osigura osnovne uvjete za najmlađe: "U školama nema osnovnih higijenskih potrepština"

Gordan Maras
Gordan Maras Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras pozvao je u ponedjeljak gradonačelnika Milana Bandića da zbog koronavirusa već sutra u gradskim vrtićima i školama osigura osnovne higijenske uvjete, to jest da za to izdvoji još 40 milijuna kuna.

"Previše je zagrebačkih škola i vrtića koji nemaju tople vode, i to se ne može riješiti odmah, ali odmah se može riješiti da djecu svako jutro kada dođu u školu dočekaju adekvatno očišćene prostorije i osnovne higijenske potrepštine, a toga u Zagrebu nema", rekao je Maras i podsjetio kako roditelji svaki dan nadomještaju higijenske potrepštine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna traži sastanak s bandićem Maras: "Sustav za hitne situacije se raspao, nije mi jasno zašto Kalinića plaćamo 15 godina" Gordan Maras Najavio Gordan Maras Zagrebački SDP pokreće referendum za opoziv Bandića: "Nemamo više vremena"

U ovom trenutku, ustvrdio je, 150.000 djece u vrtićima te u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu nema osnovne higijenske uvjete.

"S obzirom na to da u Zagrebu plaćamo najveći prirez u državi, obrazovanje bi trebalo biti prioritet Grada i to jednostavno više ne možemo tolerirati. U ovom trenutku po djetetu na godišnjoj razini Grad Zagreb izdvaja svega 300 kuna za cjelokupnu higijenu u školi - i za čišćenje, i za materijal, i za sapun, i za papirnate ubruse. Procjenjujemo da je to nedostatno", istaknuo je Maras na konferenciji za novinare.

Od Bandića i pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića zatražio je dodatnih 40 milijuna kuna godišnje za tu svrhu, što je dvostruko više od sadašnjeg iznosa.

Bandiću je poručio i da taj novac, umjesto svojim prijateljima, pajdašima, vozačima i onima s kojima radi određene planove kako uzeti novac građanima, treba uložiti u dječju higijenu.

Maras je napomenuo da im se zbog nedostatka osnovnih higijenskih uvjeta u vrtićima te u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu svakodnevno javljaju roditelji. Pozvao je Zagrepčane da im se i dalje javljaju preko društvenih mreža i e-maila ako u vrtićima i školama nema osnovnih higijenskih uvjeta.

"Kao roditelji zabrinuti smo za higijenu i zbog epidemije koja vlada u svijetu jer - ako se ulaže u ograničenje širenja epidemije koronavirusa - mi moramo osigurati takve uvjete i u zagrebačkim vrtićima, osnovnim i srednjim školama", poručio je Maras.

Tajnica zagrebačkog SDP-a i bivša ravnateljica jedne osnovne škole Tanja Djaković rekla je da je zbog koronavirusa preporuka struke prati ruke toplom vodom i sapunom, ali, nažalost, naši najmlađi sugrađani u odgojno-obrazovnim ustanovama ne mogu to provoditi.

Poručila je kako se nikako ne može reći da novca nema jer se vidi da se on troši na različite prekomjerno financirane projekte - fontane i spomenike, pa i na Spomenik domovini koji se gradi. "Spomenik domovini nije mramor, spomenik domovini je dijete", poručila je. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene