Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje 17. siječnja

Jandroković: Na dnevnom redu nove sjednice Sabora više od 100 točaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je najavio za predstojeću sjednicu Sabora koja će početi 17. siječnja više od 100 točaka dnevnog reda, donošenje novog Poslovnika Sabora, ali i etičkog kodeksa za zastupnike.

Sjednica će započeti u srijedu 17. siječnja aktualnim prijepodnevom i izvješćem premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća u 2017. godini, a nakon toga će u četvrtak biti rasprava o prijedlogu zakona o državnoj imovini, izvijestio je Jandroković nakon sastanka Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Gordan Jandroković Spomenuo i novu lokaciju Posljednja sjednica Sabora u ovom sazivu? Jandroković otkrio kad će biti parlamentarni izbori

Najavio je i donošenje novog Poslovnika koji priprema Odbor za ustav, poslovnik i politički sustav. "Ideja je da ga se donese u prvim tjednima zasjedanja, a paralelno da se donese i etički kodeks", kazao je Jandroković.

Potpredsjednik Sabora Furio Radin kazao je kako očekuje da će se novi Poslovnik donijeti konsenzusom. "Kad već ne može na osnovi samokontrole, onda treba uspostaviti jedan poslovnik koji treba definirati kontrolu", rekao je i dodao da će se njime definirati replike, stanke, prekidi i ostalo.

Komentirao je i najave iz braniteljskih krugova o sto brodova u Piranskom zaljevu. "Jedna takva akcija bi udaljila rješenje problema nekoliko godina", kazao je Radin.

Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk kazao je pak kako bi volio da u 2018. budu prihvaćeni svi SDP-ovi prijedlozi, ali da se to vjerojatno neće dogoditi. "Očekujem da će vladajući davati svoje prijedloge i prihvaćati ih, a mi ćemo podržavati dobre i kritizirati loše", izjavio je Bauk koji pritom ne očekuje mirnije rasprave, već više strukturirane.

Dodao je i da je SDP pripremio devet do deset zakonskih prijedloga za koje žele da se razmotre i ako je moguće prihvate.

Da će vladajući prihvatiti njihove zakonske inicijative, nada se i predsjednik Mosta Božo Petrov, koji je kao najvažnije izdvojio reformu pravosuđa, set zakona za poduzetnike i plan za efikasniju javnu upravu.

Iako od promjena Poslovnika očekuje da će rasprave biti konstruktivnije, Petrov ne želi da se njima ušutkaju zastupnici. "Nadam se da će promjene ići u pravcu da rasprave budu konstruktivnije, a ne u drugom smjeru", rekao je .

Na novinarski upit da komentira situaciju u HDZ-u u Ličko-senjskoj županiji Petrov je ustvrdio da s obzirom na sve probleme koje imaju Plitvička jezera, apartmanizaciju i drugo "komentirati unutarstranačku svađu oko uhljebljivanja i sličnoga nema smisla".

Predsjednica Kluba GLAS-a Anka Mrak Taritaš pozvala je pak na povratak razuma. "Inzistirat ćemo na pristojnoj i građanskoj državi u kojoj bi trebalo omogućiti da mladi ne odlaze", izjavila je.

Kao jedan od važnijih zakona izdvojila je zakon o upravljanju državnom imovinom za koji kaže da bi mogao biti jedan od pokretača razvoja i omogućiti da se državna imovina konačno stavi u funkciju.

Predsjednik Kluba HSS-a Krešo Beljak u 2018. očekuje da će biti bolje, a ne gore, ali i da se izmjenama Poslovnika neće opoziciji zabraniti da govori.

"Nama kao stranci bitno je da se promijeni sustav, a dok god je HDZ na vlasti, sustav se neće promijeniti jer to njima ne odgovara. Dok je ovakav administrativni sustav s 21 županijom, 550 općina i 120 gradova ne promijeni, dok je ovakav izborni sustav i ovakav zakon o političkim strankama promjena ne može biti nikakvih", ocijenio je Beljak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene