Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Jandroković o Kovačevoj izjavi: "Ono što je on danas učinio, u mojim očima, diskvalificira ga za čelnika HDZ-a"

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sabina Tandara Knezović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U Dnevniku Nove TV gostovao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a. Tijekom gostovanja je, između ostalog, komentirao rekonstrukciju Vlade i sukob između premijera Andreja Plenkovića i Mire Kovača, koji je u petak pozvao na rekonstrukciju HDZ-a.

Konačno je sve gotovo. Dakle, ministri su izglasani. Jeste li očekivali ovakav rasplet?

Pa, ovo je bilo jedno dosta zahtjevno razdoblje i za Vladu, za vladajuću većinu, i za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Međutim, vrlo temeljitim pripremama, analizom, razgovorima i unutar stranke i s koalicijskim partnerima, ostvarili smo ono što smo željeli. Izašli smo iz tog turbulentnog razdoblja, povukli dosta radikalne poteze, jednu široku rekonstrukciju Vlade i vjerujem da sada ulazimo u jedno razdoblje gdje će veliki uspjesi Vlade koji su napravljeni u segmentu gospodarstva, ekonomije, infrastrukture, vanjske politike, europskih fondova, doći do punog izražaja.

Jeste li dobro provjerili nove ministre? Da ne bi neka nova afera iskrsnula? Onda vam sve pada u vodu.

Da, obavljeni su razgovori. Vrlo temeljito smo razgovarali s njima, učinili ono što smatramo da je potrebno kako bismo bili što je više moguće sigurni da nema nikakvih repova. Osim toga, ovo su uglavnom mladi ljudi s vrlo solidnim, vrlo dobrim profesionalnim karijerama. Oni su i članovi i članice Hrvatske demokratske zajednice. Ovo je jedna nova generacija političara – stručnih i ambicioznih – i vjerujem da neće biti situacija kao što smo imali u zadnjem razdoblju.

Pročitajte i ovo Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) oporba nemoćna u saboru Božo Petrov o još jednoj krizi iz koje se izvukla Plenkovićeva Vlada: ''Ovo je zadnji ples nekih političara koji nakon ovoga mogu na zavod za zapošljavanje''

Ali nisu svi sretni s ovom rekonstrukcijom. Čuli smo danas gospodina Kovača u Saboru koji je rekao da HDZ-u treba rekonstrukcija. Kako ste vi primili tu njegovu poruku?

Prije svega, rekao bih da smo mi danas imali 82 glasa za naše ministrice i ministre. Dakle, vrlo stabilnu parlamentarnu većinu. Svi članovi i članice HDZ-a, naši zastupnici, glasali su za naše prijedloge. Što se tiče izjave gospodina Kovača, moje je mišljenje da ozbiljni političari ne rade takve stvari. Danas su HDZ, predsjednik Vlade i HDZ-a, naše ministrice i ministri, naše zastupnice i zastupnici vodili ozbiljne političke bitke s našim političkim suparnicima. Dakle, mi smo danas bili 100 posto angažirani u jednoj važnoj inicijativi, jednom važnom projektu izglasavanja novih ministara, rekonstrukciji Vlade.

Hoćete reći da gospodin Kovač nije ozbiljan političar?

Dakle, ono što je on danas učinio, barem u mojim očima, ga diskvalificira za čelnika Hrvatske demokratske zajednice. To se ne radi. Kada tvoja vojska, kada tvoja politička obitelj, kada tvoja stranka vodi ovakve ozbiljne političke bitke moramo biti svi zajedno, svi skupa, a svoje osobne ambicije izražavat ćemo onoga trenutka kada za to dođe vrijeme. Dakle, u današnjem istupu, čini mi se da je svoje osobne ambicije stavio ispred interesa HDZ-a i, što se mene tiče, to je bio loš politički potez.

Aktualno Saborski Odbor za Ustav odlučio da je Kujundžić manji prioritet: Mostov prijedlog za smjenu ministra će čekati jesen +0 Andrej Plenković i Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Saborski Odbor za Ustav odlučio da je Kujundžić manji prioritet: Mostov prijedlog za smjenu ministra će čekati jesen 1/1 >>

Do kud će ići ta diskvalifikacija? Može li on očekivati nekakve sankcije? Izrekli ste poprilično oštre riječi.

Mi smo demokratska stranka. Svatko ima mogućnost kandiranja. Nema nikakve dvojbe da se svatko može kandidarati, nemamo nikakvih problema s time. Ali, isto tako treba voditi računa kada se to čini. Ne vjerujem da će biti ikakvih sankcija, ali smatram da, kao glavni tajnik stranke, moram iznijeti ovu ocjenu jer znam da ima i drugih pretendenata na čelno mjesto. Mi ćemo za otprilike godinu dana imati unutarstranačke izbore. Svatko će se moći kandidirati i iskazati svoje ambicije i onda će biti vrijeme kada je to primjereno.

Imate li ambicije?

Kakvu vrstu ambicije?

Biti šef stranke?

Ne, to sam već nekoliko puta rekao. Ja tih ambicija nemam.

Vi znate da mi sve ovo što ste rekli sada imamo u arhivi? Mi vas možemo podsjetiti ako te ambicije budu drugačije.

Ja sam vam dovoljno iskusan da jako pazim što govorim.

Sto posto?

Petsto posto.

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage "Svakoj Vladi se krajem mandata topi većina u Saboru. Kod Plenkovića je to obrnuto i on će sigurno ući u izbornu godinu"

Jeste li zadovoljni kako gospodin Plenković vodi stranku?

Naravno da sam zadovoljan. Mi smo u ove tri godine, on je prije nekoliko dana proslavio tri godine na čelu Hrvatske demokratske zajednice. On je, zajedno sa svojim suradnicima, s Predsjedništvom, Nacionalnim vijećem, podigao stranku iz pepela. Mi smo 2016. godine srušili vlastitu Vladu. Mi smo nakon toga pali na vrlo niske grane. Izborom predsjednika HDZ-a, mi smo uspjeli u vrlo kratkom roku konsolidirati stranku, pobijediti na izborima, stvoriti stabilnu parlamentarnu većinu, a čak i naši protivnici nam priznaju uspjehe na području gospodarstva, vanjske politike, korištenja europskih fondova.

Ali onda je uslijedio onaj rezultat na europskim izborima. Nikad niste pronašli krivca.

Samo malo. Dakle, ne možemo mi izdvojiti iz konteksta jedan događaj. To nije bio poraz, to je bila pobjeda, ali ne onolika kakvu smo očekivali...

Ali za dlaku.

Pa dobro, pobjeda je pobjeda. I 1:0 je pobjeda ako je važna. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Bivši ministar poljoprivrede Tolušić otvorio dušu na Facebooku: "Borio sam se samo za dva čovjeka. Za mog seljaka i za mog ribara"

Ali niste toliko očekivali. O tome smo razgovarali u izbornoj noći.

Idemo još jednom. Dakle, pobijedili smo parlamentarnim izborima. Na lokalnim izborima dobili smo najveći broj župana, gradonačelnika i načelnika još od '90-ih godina. Imamo izvrsne rezultate Vlade Republike Hrvatske. Što se tiče europskih izbora, nismo ostvarili rezultat kakav smo htjeli. Zato smo i krenuli u ovu vrstu aktivnosti.

Zašto ste izbjegli tražiti krivca? Nikad niste sazvali Predsjedništvo.

Mi smo razgovarali na Predsjedništvu, napravili smo analizu, utvrdili smo koji su propusti.

Gdje je taj famozni crni labud?

Nećemo u ovom trenutku govoriti o krivnji jer je danas jako važan i dobar dan za Hrvatsku demokratsku zajednicu, za našu stranku, za Vladu, za parlamentarnu većinu. Mi smo danas pokazali snagu, pokazali smo stabilnost, pokazali smo da znamo smjer u kojem idemo. Provedena rekonstrukcija daje šansu mladima ljudima, ljudima koji su stasali u HDZ-u, a koji su stručni i profesionalni. Dakle, mi nastavljamo voditi Hrvatsku. Pred nama su izbori za predsjednicu Hrvatske, na kojima ćemo pobijediti, pa nakon toga dolazi predsjedanje Europskom unijom, jedan važan, politički i logistički bitan projekt za Hrvatsku i onda imamo parlamentarne izbore.

Aktualno Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao da će poštovati odluku Ustavnog suda, ali ne bezuvjetno Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 3 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Ured predsjednice) - 3 Foto: Ured predsjednice +0 Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao da će poštovati odluku Ustavnog suda, ali ne bezuvjetno 1/3 >>

Spomenuli ste sada Predsjednicu. Čuli smo i nju. Ona je bila poprilično jasna kada je u pitanju Vukovar i stala je na stranu gospodina Penave. Koji je vaš stav?

Dakle, danas prvo treba poštovati odluke Ustavnog suda. Drugo, danas sam čuo i gospodina Penavu koji je rekao da će poštovati odluku Ustavnog suda. Odluka Ustavnog suda se vrlo jednostavno, prejednostavno, tumačila u nekim medijima. Mi moramo voditi računa o poštivanju pravne države, odlukama Ustavnog suda. Moramo voditi računa o složenosti stanja u Vukovaru, o onome što je taj grad proživio i ljudima koji tamo žive i kroz dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju tražiti rješenja koja će osigurati standarde zaštite manjinskih prava, ali isto tako tražiti i satisfakciju za sve žrtve Domovinskog rata.

U kojem vremenskom roku?

U roku koji će osigurati da stvari idu kroz dijalog, raspravu i toleranciju. Ništa ne treba lomiti preko koljena. Treba doći do ciljeva koji će osigurati da Hrvatska u svakom svom dijelu bude demokratska.

Ako neće brzo doći do tog dijaloga, znate da možete doći ponovno do koalicijske krize?

Dijalog će dati rezultate i mi u Hrvatskoj moramo biti spremni međusobno se uvažavati, da razumijemo jedni druge. Ova Vlada i ovakva Hrvatska demokratska zajednica, koja inzistira na standardima, koja inzistira na vrijednostima, kao što smo pokazali kod ove rekonstrukcije Vlade, vodit će taj proces i on će biti koristan za sve građane i građanke Republike Hrvatske.

Ima li to vremenski rok?

Vremenski rok je takav da se u okviru njega nađu najkvalitetnija rješenja. Dakle, stvari ne treba lomiti preko koljena ako će to svima donijeti loše. Nekad treba i malo duže vremena, ako će to vrijeme dati rezultate.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene