Obavijesti Video Pretražite Navigacija
došlo ih previše

Drama u Saboru, mostovci odbili izaći: "Evo, dragi građani, nikoga iz HDZ-a nema"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od utorka ujutro drama u hrvatskom Saboru. Nakon što su se zastupnici Mosta pojavili u sabornici u većem broju nego što je dopušteno prema epidemiološkim mjerama, iz sabornice ih je izbacio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Nakon što je u utorak ujutro Gordan Jandroković uočio da je u sabornici dvoje zastupnika Mosta više nego što je dopušteno epidemiološkim mjerama, izbacio ih je iz sabornice. Naime, smije ih biti dvoje, a bilo ih je četvero.

U Saboru je danas vrlo važna tema, obrazlaganje amandmana koji se tiču godišnjih planova Hrvatskih željeznica i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vlada odbija te amandmane.

Mostov zastupnik Miro Bulj obrušio se na zastupnike koji se nisu pojavili u sabornici, nakon čega je zaiskrilo između njega i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Bulj je ljutito prigovorio kako je na posao ujutro došlo svega nekoliko zastupnika, iako u sabornici smije biti svega njih 41.

''Raspravljamo o amandmanima koji su bitni za građane, koje Vlada sve redom odbija, a ovdje nema zastupnika da brane interese tih građana'', rekao je Bulj. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rasprava o proračunu Prihvaćen amandman Marijane Petir: Hrvatska će s milijun i pol kuna pomagati progonjenim kršćanima

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Puno želja, puno nepoznanica Oporavak gospodarstva ovisi o novcu iz Bruxellesa, ali dvije zemlje blokiraju europski proračun. Oporba se pita ima li Vlada plan B

Jandroković je istaknuo kako nije fer prozivati one koji nisu prisutni. "Molim Vas da ne prozivate druge, ne slušaju vas ni kolege iz vaše stranke, nije dužnost zastupnika sjediti ovdje i slušati predlagatelje amandmana, ne stvarajte dojam da netko u nečem griješi“, uzvratio je Gordan Jandroković Bulju. Odjednom je shvatio kako je Mostovih zastupnika u sabornici više nego što je dopušteno te je dvojici poručio da izađu, što su oni odbili.

''Ovdje može biti 41 zastupnik, a nema ih. Nema ni vaših zastupnika pa će nas biti četvero. Sramite se'', poručili su mostovci. 

Nakon toga Gordan Jandroković odredio je stanku od 15 minuta da se mostovci dogovore kojih će dvoje zastupnika sudjelovati u raspravi iz sabornice. No ni to nije pomoglo, nakon stanke su se u sabornicu vratila sva četiri Mostova zastupnika, a uz njih je ušlo i više Suverenista.

''U sabornici mogu biti istovremeno dva zastupnika iz Mosta, jedan Suverenista. I ne sjedite u svojim klupama. Počet ću davati opomene, prvu, drugu, treću, četvrtu, da na kraju nećete moći dva dana nazočiti raspravama, što ne bih želio'', odrješito je rekao Jandroković te poručio da rasprava neće početi dok višak zastupnika ne izađe van.

''Evo, dragi građani, nikoga iz HDZ-a nema, a nas tjeraju iz sabornice'', rekao je Grmoja, nakon čega je Jandroković opet odredio stanku.

Oporba: Zastupnicima se i dalje oduzimaju Ustavom zajamčena prava

Nakon izbijanja napetosti oko broja zastupnika u sabornici u utorak, klubovi Hrvatskih suverenista i Mosta upozorili su da se time zastupnicima i dalje oduzimaju njihova Ustavom zajamčena prava te da im se onemogućuje rad dok istodobno vladajućih uopće nema u dvorani.

"Saborskim zastupnicima i dalje se oduzimaju njihova Ustavom zajamčena prava jer odluka da ispred Hrvatskih suverenista u sabornici može biti samo jedna osoba, iz Mosta dvije osobe, a Domovinski pokret tri je neprihvatljiva. Možemo se složiti da u sabornici može biti maksimalno 41 osoba, s obzirom na epidemološku situaciju, ali nije bitno iz koje političke opcije", istaknuo je Marijan Pavliček u izjavi novinarima.

Bačić: ''To je još jedna od Mostovih predstava''

"Ovo je jedan od politikanskih ispada Mosta koji oni dnevno hrvatskoj javnosti priređuju u Hrvatskom saboru. Dakle, izmjenama poslovnika Hrvatskog sabora koji je prilagođen epidemiološkim mjerama omogućeno je svim zastupnicima da sudjeluju u raspravama, ali jasno je određeno koliko zastupnika kojeg kluba sjedi primjerice u glavnoj vijećnici ili u ostalim dvoranama gdje je pripremljena potrebna tehnička oprema. Oni ovdje namjerno žele napraviti igrokaz, kako bi skrenuli pozornost na sebe", smatra Bačić, rekao je Branko Bačić u gostovanju na N1.

Odgovarajući na pitanje zašto u vijećnici nije bilo zastupnika HDZ-a Bačić je rekao kako zastupnici u klubu pripremaju svoje rasprave kako bi mogli kvalitetno sudjelovati u radu Sabora. "Ja tu mogu sjediti cijeli dan i slušati njihova izlaganja, ali ja se u tu raspravu poslovnički ne mogu uključiti. Jako puno aktivnosti zastupnici vladajuće većine imaju tijekom jutra da bi sjedili u sabornici gdje nemaju nikakvu mogućnost intervencije", tvrdi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene