Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražno povjerenstvo

Gradonačelnik Varaždina u sukobu interesa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Habuš je prijavljen za sklapanje ugovora između Grada i tvrtke Optimarisk čiji su suvlasnici braća jednog od gradskih pročelnika.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša kojim će utvrditi je li on bio u sukobu interesa u slučaju sklapanja direktnih ugovora gradskih tvrtki s tvrtkom Optimarisk koja se bavi posredovanjem u osiguranju, a u kojoj su udio imali rođaci Habuševog bliskog suradnika.

Pročitajte i ovo Nataša Novaković Tajno glasanje u Saboru Dosadašnja šefica Povjerenstva Novaković: "Zatvaram priču, odluka mi nije veliko iznenađenje" Sabor Tajno glasanje Sabor izabrao novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednica je Aleksandra Jozić Ileković

Pred Povjerenstvom je sada posao utvrđivanja je li gradonačelnik Habuš utjecao na dobivanje poslova posredovanja u osiguranju između gradskih tvrtki i Optimariska.

Povjerenstvo je postupak pokrenulo 16. svibnja na temelju neanonimne prijave da je Habuš bez provedbe javnog natječaja pozvao sva trgovačka društva u vlasništvu grada, njih 25, da sklope ugovore o poslovnom odnosu s Optimariskom. Vrijednost kasnije sklopljenih ugovora za osiguranje imovine te osiguranje od odgovornosti za osobna vozila je 206 tisuća kuna s osiguranom svotom od 254 tisuće kuna.

U prijavi, koju je Povjerenstvo primilo 16. svibnja 2013., napominje se da udio u Optimarisku ima Drago Vlašić, brat tadašnjeg pročelnika odjela za komunalne poslove Vlade Vlašića, osobe bliske gradonačelniku, te da je drugi Vlašićev brat, Damir, u vrijeme potpisivanja tih ugovora, u prosincu 2011., bio član uprave. Dodaje se da je on svoj udio ubrzo nakon toga prenio na drugu osobu, pa na drugo trgovačko društvo.


Gradonačelnik Varaždina Habuš potpisao aneks, ali ne zna što u njemu piše

U prijavi koju Povjerenstvo navodi, kaže se da je Habuš sklapanje direktnih ugovora pravdao uštedama koje je objedinjeni postupak ostvario, ali da te uštede nikada nije dokumentirao. Isticao je i da je tvrtka Optimarisk imala ugovor s gradom Varaždinom i ranije odnosno 2007., no kako je navedeno u prijavi, prema iskazu gradonačelnika iz tog doba Ivana Čehoka, imali su drugačije uvjete i nikada se nisu upućivala cirkularna pisma gradskim tvrtkama da sklapaju ugovore s Optimariskom.

Povjerenstvo je dalo rok Habušu da se očituje o navodima u roku od 15 dana.

Povjerenstvonavodi da je donijelo odluku o pokretanju postupka nakon provjere sudskog registra Trgovačkog suda u Varaždinu, rodnih listova, Grada, HGK, te da će po potrebi dokumentaciju o slučaju pribaviti i od drugih nadležnih državnih tijela.

O cijelom slučaju i pokretanju postupka protiv Habuša, današnjom konferencijom za novinare oglasila se gradska organizacija HDZ-a Varaždina, a njen predsjednik Marijan Kovačić povukao je paralelu između navodnog nepotizma i korupcije „Kukuriku koalicije“ na nacionalnom i lokalnom nivou. Istaknuo je da će u slučaju da se navodi u ovom slučaju pokažu istinitima odmah zatražiti ostavku gradonačelnika Habuša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene