Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što znači novi zakon o umjetnoj oplodnji najbolje znaju parovi koji se liječe ili su se liječili od neplodnosti. Željeti dijete, dobivati medicinsku pomoć, pokušavati godinama i nikada ne gubiti nadu. Dok vam na put ne stane administracija.


Mihaela Brčić i njezin suprug pokušavaju postati roditelji već devetu godinu. 'Mislila sam da nešto krivo radim, prvo sam optužila sebe da sam ja kriva, to mi je bilo strašno', priča Mihaaela koja će sada probati i medicinski potpomognutom oplodnjom i boji se novog zakona. 'Za komisiju koja će nas procjenjivati trebat će dati nešto ispod stola da bi procjena bila dobra. Imam takve strahove, jer susrećemo se s tim svaki dan', kaže Mihaela. No najteže tek dolazi kada liječenje krene.

Vezani članci Brza mama Mama postala hit na internetu zbog snimke na kojoj brzom reakcijom spašava bebu od pada Dorin Zelenika Prelijepa domaća blogerica otkrila da čeka dijete s vratarom za kojeg se udala prije nekoliko mjeseci

 >> Oporba spriječila donošenje Zakona o oplodnji

Darija Ožeg zanijela je nakon 19 tretmana i šest godina. 'Zlo i naopako, svaki od tih tretmana nosi fizičku bol. Kada je žena tretirana hormonalnom terapijom, događaju se promjene u tijelu i meni je to bilo vrlo vrlo teško podnositi', ispričala je Darija. Takvu bol žene bi sada trebale podnositi češće jer će zamrzavanje zametaka za sljedeći pokušaj oplodnje biti zakonom zabranjeno. Protuzakonito je i dobiti tako dijete izvan braka, pokušati s više od tri jajne stanice po oplodnji i skrivati svoj donorski identitet. Rađat će se još manje djece, a zdravlje žena će biti ugroženo učestalijim hormonalnim tretmanima, pa će pokraj sposobnih hrvatskih ginekologa masovnije morati na oplodnju strancima.

>> 'Kad srce kaže dijete, ne kaže Hrvatska'

'U ovom trenutku svaki je šest par neplodan i ovo je problem 13.000 ljudi', rekla je Ivana Zanze iz udruge RODA. Peticiju protivljenja potpisalo je gotovo 14.000 osoba. RODE su u Vladu i Sabor nekoliko puta nosale peticije protiv zakona. Razumjevanja ni od kud. 'Treba pomoći tim ženama da čim prije mogu doći do svojih bebica, jer je svaka žena to zaslužila na ovom svijetu', zaključila je Mihaela. Da bar tako razmišlja i naša Vlada.