Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veterinari u nevjerici

Zadranin koji je u napadu gnjurca umalo ostao bez oka: ''Sve se dogodilo u nekoliko sekundi...'' Napadnuta je i njegova kći

Aktualno Galerija Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić Foto: DNEVNIK.hr Gnjurac Gnjurac Foto: DNEVNIK.hr Gnjurac Gnjurac Foto: DNEVNIK.hr +0 Jadranko Boras, veterinar zagrebačkog ZOO-a Galerija 1/4 >>
Na otoku Molatu pomahnitali gnjurac napada ljude! Četiri napada zabilježena su u posljednjih nekoliko dana u istoj uvali, a jedan Zadranin umalo je, kaže, ostao bez oka. Morski vranac napao ga je dok se kupao. Ornitolozi pak tvrde kako je riječ o iznimno neuobičajenoj pojavi koja je prvi put zabilježena u Hrvatskoj i da gnjurac ljude ne napada osim u slučaju kad im je ugroženo gnijezdo.

Zadranin tvrdi, niti mu se približavao niti ga je dirao. A kao suvenir s otoka Molata on nosi ogrebotinu na očnom kapku, a kći na nosu. Sve se, kaže nam, dogodilo u nekoliko sekundi. Životinja mu je prišla s leđa dok je plivao, i kljucnula ga.

Iz Grada Zadra su nam rekli da na otok šalju komunalne redare i da će u suradnji s veterinarima postupati sa životinjom koja je u Hrvatskoj zaštićena vrsta, izvijestila je reporterka Sanja Jurišić. Jednom od napada svjedočila je i predsjednica molatskog mjesnog odbora.

  Pročitajte i ovo Pomor ribe u Karašici - 3 NEZAPAMĆEN POMOR Uginule tone i tone riba: "35 kilometara mrtve rijeke. Vidi se tamna boja"

Pročitajte i ovo Dupin u plićaku u Veloj Luci Nije prvi susret U Veloj Luci nasukao se ranjeni dupin, dvojica ribara nisu dvojila ni sekunde: ''Imao je krvava usta..."

''Poprilično ružno. To je bio gospodin tako, 40-ih godina, u snazi. On se od te ptice teško mogao obraniti jer ona ima dug i oštar kljun. Vidi se da je mlada, ali je jednostavno branila svoj teritorij i svoj život'', pojasnila je Henryka-Sylwia Tetzlaff Mračić, predsjednica MO Molat. 

I za veterinare je to svojevrstan šok. ''Gnjurci inače kao i sve divlje životinje izbjegavaju ljude, nije sada period uopće da odgajaju mlade, a oni odgajaju mlade na hridima, otočićima, daleko od ljudi'' pojasnio je Jadranko Boras, veterinar zagrebačkog ZOO-a.

Pa se o razlozima može samo nagađati. Možda je, kaže, mislio da će mu čovjek oteti ribu kojom se hrani. Ili je pak toliko navikao na ljude da se upustio u igru s njima.

I dok se otočani tek upoznaju s napadima morskog vranca, na kontinentu su prije nekoliko mjeseci strepili od napada vrana! I dok su galebovi u vječitom letu i potrazi za hranom, vrane štite svoju mladunčad.   

Više o napadima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene