Na otoku Molatu pomahnitali gnjurac napada ljude! Četiri napada zabilježena su u posljednjih nekoliko dana u istoj uvali, a jedan Zadranin umalo je, kaže, ostao bez oka. Morski vranac napao ga je dok se kupao. Ornitolozi pak tvrde kako je riječ o iznimno neuobičajenoj pojavi koja je prvi put zabilježena u Hrvatskoj i da gnjurac ljude ne napada osim u slučaju kad im je ugroženo gnijezdo.

Galerija Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić Gnjurac Napad gnjurca +1 Gnjurac

Zadranin tvrdi, niti mu se približavao niti ga je dirao. A kao suvenir s otoka Molata on nosi ogrebotinu na očnom kapku, a kći na nosu. Sve se, kaže nam, dogodilo u nekoliko sekundi. Životinja mu je prišla s leđa dok je plivao, i kljucnula ga.

Iz Grada Zadra su nam rekli da na otok šalju komunalne redare i da će u suradnji s veterinarima postupati sa životinjom koja je u Hrvatskoj zaštićena vrsta, izvijestila je reporterka Sanja Jurišić. Jednom od napada svjedočila je i predsjednica molatskog mjesnog odbora.

  Pomor ribe u Karašici - 3 Uginule tone i tone riba: "35 kilometara mrtve rijeke. Vidi se tamna boja"

Dupin u plićaku u Veloj Luci U Veloj Luci nasukao se ranjeni dupin, dvojica ribara nisu dvojila ni sekunde: ''Imao je krvava usta..."

''Poprilično ružno. To je bio gospodin tako, 40-ih godina, u snazi. On se od te ptice teško mogao obraniti jer ona ima dug i oštar kljun. Vidi se da je mlada, ali je jednostavno branila svoj teritorij i svoj život'', pojasnila je Henryka-Sylwia Tetzlaff Mračić, predsjednica MO Molat. 

I za veterinare je to svojevrstan šok. ''Gnjurci inače kao i sve divlje životinje izbjegavaju ljude, nije sada period uopće da odgajaju mlade, a oni odgajaju mlade na hridima, otočićima, daleko od ljudi'' pojasnio je Jadranko Boras, veterinar zagrebačkog ZOO-a.

Pa se o razlozima može samo nagađati. Možda je, kaže, mislio da će mu čovjek oteti ribu kojom se hrani. Ili je pak toliko navikao na ljude da se upustio u igru s njima.

I dok se otočani tek upoznaju s napadima morskog vranca, na kontinentu su prije nekoliko mjeseci strepili od napada vrana! I dok su galebovi u vječitom letu i potrazi za hranom, vrane štite svoju mladunčad.   

Više o napadima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju