Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Verzije u bankama

'Švicarci' i dalje zadaju glavobolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarci i dalje osciliraju pa zadaju glavobolju korisnicima kredita u toj valuti.

Rate rastu, banke nude povoljnije naknade za konverzije, građani se premišljaju. Koliko će tečaj divljati teško je prognozirati. No, stručnjaci tvrde da su konverzije još uvijek neisplative.

Pročitajte i ovo Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Konverzija kredita u francima Vrhovni sud uskoro će morati donijeti odluku koje će se morati pridržavati svi sudovi Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Kreditne nedaće Lex Franak: Hoće li uskoro doći do novog rješenja za zadužene u Švicarcima?

Broje se rate kredita. One u švicarcima i svakodnevno provjeravaju. Dan počinje s tečajnom listom. Antonija Jurčević je tome odlučila stati na kraj pa je kredit iz švicarca prebacila u euro. 'Zbog toga što je euro stabilan i zbog toga što švicarci rastu iz dana u dan', rekla je Jurčević. Rate kredita u švicarcima ispraznile su mnogima novčanike. Građani su zabrinuti, no, banke još uvijek ne bilježe veliki interes za konverzijama kredita u druge valute.

>> 'Korisnici kredita u švicarskim francima, stisnite zube!'

'Tijekom mjeseca srpnja zabilježili smo ukupno šest verzija kredita iz onog vezanog uz švicarski franak u onaj vezan uz euro. To naravno govori iako određenog interesa i poziva klijenata ima da u konačnici broj konverzija nije veliki', rekao je Dario Grbić, iz Erste banke.

Ista situacija i u ostalim bankama, iako su klijentima ponudile nisku naknadu. Kad se sve zbroji, trošak konverzije je svejedno neizbježan i iznosi i po nekoliko tisuća kuna. Isplativo? Rijetki će iskreno reći NE! 'Glavnice novih kredita pretvorenih u euro bile bi veće od glavnica kredita koji su dignuti u švicarskim francima', kaže Zoran Šuster iz posredničke agencije.

Švicarac je od početka godine znatno narastao. Hoće li i dalje oscilirati na štetu korisnika kredita teško je prognozirati. Danas primjerice, prema srednjem tečaju HNB-a bilježi manji pad. Zbog neizvjesnosti korisnici sve više traže pomoć posredničkih agencija koje ih savjetuju. A one poručuju: pričekajte. 'Pozivam sve građane da ne donose ishitrene odluke. Da vrlo studiozno pristupe tome od kojih je sve kreditnih rizika sastavljen jedan kreditni plasman', rekao je Šuster.

I banke su konačno shvatile da im korisnik kao mogući neplatiša ne odgovara. RBA je tako najavila spuštanje kamata u švicarcima, a na jesen slične pakete sramežljivo spominju i ostale vodeće banke u Hrvatskoj koje, ne zaboravimo, na svojim klijentima još uvijek dobro zarađuju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene