Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarci i dalje osciliraju pa zadaju glavobolju korisnicima kredita u toj valuti.


Rate rastu, banke nude povoljnije naknade za konverzije, građani se premišljaju. Koliko će tečaj divljati teško je prognozirati. No, stručnjaci tvrde da su konverzije još uvijek neisplative.

Vezani članci Slika nije dostupna Lalovac najavio kazne bankama Slika nije dostupna 'VUJČIĆU LOPOVE' Udruga Franak održala prosvjed pred HNB-om, tražili ostavku guvernera

Broje se rate kredita. One u švicarcima i svakodnevno provjeravaju. Dan počinje s tečajnom listom. Antonija Jurčević je tome odlučila stati na kraj pa je kredit iz švicarca prebacila u euro. 'Zbog toga što je euro stabilan i zbog toga što švicarci rastu iz dana u dan', rekla je Jurčević. Rate kredita u švicarcima ispraznile su mnogima novčanike. Građani su zabrinuti, no, banke još uvijek ne bilježe veliki interes za konverzijama kredita u druge valute.

>> 'Korisnici kredita u švicarskim francima, stisnite zube!'

'Tijekom mjeseca srpnja zabilježili smo ukupno šest verzija kredita iz onog vezanog uz švicarski franak u onaj vezan uz euro. To naravno govori iako određenog interesa i poziva klijenata ima da u konačnici broj konverzija nije veliki', rekao je Dario Grbić, iz Erste banke.

Ista situacija i u ostalim bankama, iako su klijentima ponudile nisku naknadu. Kad se sve zbroji, trošak konverzije je svejedno neizbježan i iznosi i po nekoliko tisuća kuna. Isplativo? Rijetki će iskreno reći NE! 'Glavnice novih kredita pretvorenih u euro bile bi veće od glavnica kredita koji su dignuti u švicarskim francima', kaže Zoran Šuster iz posredničke agencije.

Švicarac je od početka godine znatno narastao. Hoće li i dalje oscilirati na štetu korisnika kredita teško je prognozirati. Danas primjerice, prema srednjem tečaju HNB-a bilježi manji pad. Zbog neizvjesnosti korisnici sve više traže pomoć posredničkih agencija koje ih savjetuju. A one poručuju: pričekajte. 'Pozivam sve građane da ne donose ishitrene odluke. Da vrlo studiozno pristupe tome od kojih je sve kreditnih rizika sastavljen jedan kreditni plasman', rekao je Šuster.

I banke su konačno shvatile da im korisnik kao mogući neplatiša ne odgovara. RBA je tako najavila spuštanje kamata u švicarcima, a na jesen slične pakete sramežljivo spominju i ostale vodeće banke u Hrvatskoj koje, ne zaboravimo, na svojim klijentima još uvijek dobro zarađuju.