Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pljuštale ostavke

Prvi čovjek policije otkrio na koje je mjesto Ćelić premješten

Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr)
Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr) Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nikola Milina za Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Nikola Milina za Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Ostavke su podnijeli zamjenik Josip Ćelić, sada već bivši zamjenik ravnatelja policije, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car te šef zadarske prometne policije Luzarijo Kulaš. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina za Dnevnik Nove TV kazao je da nije bilo zataškavanja prometnih prekršaja te da se ovim ostavkama i sankcijama šalje poruka u javnosti da je zakon jednak za sve.

U javnosti se doznalo da je Josip Ćelić, sada bivši zamjenik ravnatelja policija, u ožujku počinio prometni prekršaj kada je vozio 166 km/h na području u kojem je maksimalna dopuštena brzina vožnje 50 km/h.

Izvanredni nadzor u zadarskoj policiji pokazao je da policajci koji su Ćelića zaustavili prekršaj jesu evidentirali, no nisu ga kaznili.

To nije jedini takav slučaj. Samo tri dana prije Ćelića, načelnik krapinsko-zagorske policijske uprave vozio je prebrzo. Njegov prekršaj evidentiran je tek naknadno, a procesuiran nakon što je slučaj Ćelić izašao u javnost. Ostavke su tako predali i načelnik PU krapinsko zagorske Darko Car, ali i šef prometne policije Zadar Luzarijo Kulaš.

Prekršaj od ožujka nije procesuiran

Ćelić je priznao prekršaj, ali je proteklog tjedna rekao da će ostavku dati samo ako se utvrdi da je pokušao zataškati slučaj. Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, kazao je da u ovom slučaju nije bilo nikakvog zataškavanja. ''Zapelo je jer sam načelnik PU zadarske, koji je tada bio načelnik (u ožujku, op. a.) i načelnik koji ga je naslijedio u sedmom mjesecu ove godine, nisu procesuirali prometni prekršaj'', rekao je Milina.

Reporteru Domagoju Mikiću za Dnevnik Nove TV Nikola Milina je pojasnio što za Ćelića, ali i ostale koji su dali ostavke, znači premještanje na drugo radno mjesto.

Rekli ste da ste za slučaj doznali iz medija. Kako ste se vi tada osjećali?

Vidio sam upit iz medija. Zvao sam zamjenika glavnog ravnatelja i pitao o čemu se radi. Moram napomenuti da se ovdje radilo o privatnom vozilu i izvan službe.

Što vam je on tada rekao?

Rekao je da se sjeća da ga policija povremeno zaustavlja, ali se nije mogao odmah sjetiti samog događaja. Tek smo kasnije, jer intenzivno komuniciramo svaki dan, vidjeli o kojem je događaju riječ.

Pročitajte i ovo Josip Ćelić iz policije (Foto: Dnevnik.hr) potvrdio mup Pljušte ostavke u policiji: Nakon Ćelića ostavku podnijela još dva policijska šefa, nakon nadzora sumnja pala na čak petoricu policajaca

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostavke dali još dvojica Josip Ćelić nakon ostavke premješten na drugo radno mjesto: ''Posljedice su jasne. Ovakve se pogreške ne toleriraju''

On je vama priznao da je brzo vozio?

Nije se mogao ni on odmah sjetiti temeljem prvog upita, kasnije smo tek utvrdili o kojem se događaju radi. Ali ono što se i potvrdilo je i sam rekao da nikada nije pokušao zataškati. Zapisnik originalni postoji, koji je potpisao na mjestu događaja kada je zaustavljen.

Je li bilo više puta da je napravio neki prometni prekršaj ili samo taj?

Cijeli predmet je bi ovaj događaj jer se govorilo o zataškavanju. Nije bio predmet koliko je puta netko bio zaustavljen.

Je li gospodin Ćelić platio kaznu ili će to završiti na sudu?

Djelatnici policijske postaje su pokrenuli procesuiranje tog prekršaja i izdan je prekršajni nalog i sad je to u postupku.

Pročitajte i ovo Josip Čelić (Foto: Screenshot, Dnevnik.hr) Dopušteno 50, vozio 166 km/h Zamjenik ravnatelja policije priznao da je prebrzo vozio, ali opovrgava zataškavanje: "Ako se to dokaže, podnosim ostavku"

Tri dana nakon prije prekršaja gospodina Ćelića, načelnik PU krapinsko-zagorske također je vozio prevrzo, dvostruko brže. Taje li vama djelatnici što rade u privatno vrijeme i jesu li vam uopće trebali reći da su prebrzo vozili?

Tijekom današnjeg dana zasigurno se i policijski službenici koji su u privatnom vozilu zaustavljaju u prometu. Tako da, i gospodin Ćelić je smatrao da sve ide svojom procedurom. Ja ne bih rekao da tu rado o ikakvoj tajni. Ja bih tu odvojio profesionalnu službu i postupanje i slobodno vrijeme izvan službe.

Je li gospodin Ćelić sam podnio ostavku ili ste ga vi i ministar tražili da to učini?

Dakle, temeljem izvješća s kojim sam suočio gospodina Ćelića, on je, kao i načelnik PU krapinsko-zagorske podnio, kao osobni čin odgovornosti podnio zahtjev za razrješenje s dosadašnjih radnih mjesta.

Što će oni sada raditi? Gdje će biti gospodin Ćelić?

Gospodin Ćelić je premješten na nerukovodeće radno mjesto u Upravi za granicu, u sustavu Granične policije.

Jedna od najtežih kazni

Je li ova njegova smjena na niže radno mjesto jedina kazna ili će on još nekako odgovarati?

Prekršajni postupak je već pokrenut, ali ovo je jedna od najtežih kazni što se tiče disciplinskih postupaka.

Što to znači? Hoće li dobiti manju plaću?

On će sada, kao i svaki policijski službenik u sustavu, imati primanja kako je to uređeno u policijskom sustavu. Policijski sustav je velik i svatko na svom radnom mjestu ima i određena rješenja za kadrovska pitanja.

Svi znamo koliko zagovarate sigurnost u cestovnom prometu. Kakva se poruka šalje kad ovako dva ključna čovjeka, usudio bih se reći, divljaju po cesti?

Dakle, poruka je da je zakon jednak za sve. Pa i ovo je poruka da smo odmah reagirali i naši su policijski službenici, osim što su u prekršajnom postupku kao i svi drugi građani, itekako dobili sankcije pa su sada s najviših policijskih rukovodećih mjesta premješteni na niža radna mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene