Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš ustavnom tužbom traži puštanje iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Branimir Glavaš podnio je ustavnu tužbu kojom traži da mu se ukine pritvor koji mu je određen u tzv. slučaju selotejp.

U tužbi, objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici, Glavaš preko svojih branitelja predlažu ukidanje prvostupanjskog i drugostupanjskog rješenja o pritvor u tzv. slučaju selotejp u kojemu je uz još šest osoba optužen za ubojstva civila na obali Drave u Osijeku 1991.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac REAKCIJA NA VRAĆANJE ODLIKOVANJA GLAVAŠU Pupovac: ''Odlikovao bih predsjednika Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog'' Branimir Glavaš RATNI ZLOČINAC Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena''

Glavaš smatra da kao saborski zastupnik nakon podizanja optužnice nije smio biti pritvoren bez nove odluke Hrvatskoga sabora, budući da je prethodna odluka Sabora o ukidanju njegova imuniteta konzumirana u istražnoj fazi postupka te nije univerzalna.

Smatra kako su spomenutim rješenjima povrijeđene odredbe temeljnoga prava na slobodu.

"Oduzimanje slobode zbog posebno teških okolnosti djela, a prije nego što je pravomoćnom presudom utvrđena krivnja i kaznena odgovornost počinitelja, znači i pretpostavljanje krivnje", a što je, kako smatra, nedopušteno jer se time postupno negira pretpostavka nedužnosti.

Glavaš nadalje tvrdi da je rješenjem o određivanju pritvora
povrijeđeno njegovo pravo na jednakost pred sudom. 

To obrazlaže tvrdnjom da se pred hrvatskim sudovima vodi postupak protiv 16 okrivljenika za ratni zločin protiv civila, s puno težim oblicima i okolnostima toga kaznenoga djela, ali se oni, za razliku od njega, brane sa slobode, iako su dostupni tijelima kaznenoga progona.

Stoga od Ustavnog suda traži da usvoji njegovu tužbu i ukine odluke osječkog Županijskog suda od 30. travnja i Vrhovnog suda od 11. svibnja te da ga se trenutačno pusti na slobodu.

Osim u tzv. slučaju selotejp Glavaša tužiteljstvo tereti i kao
nalogodavca zlostavljanja i likvidacija civila u Osijeku 1991. u tzv. slučaju garaža.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene