Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od ratnih zapovjednika obrane grada Osijeka, brigadir Ivan Šoltić, posjetio je prijepodne nezavisnog saborskog zastupnika Branimira Glavaša u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, te mu uručio pismo ratnih zapovjednika Osijeka, u kojemu ga pozivaju da prekine štrajk glađu.


Nakon izlaska iz zatvorske sobe, gdje je 20-tak minuta razgovarao s Glavašem, brigadir Šoltić izjavio je kako je "generalu (Glavašu) bilo drago kada mu je uručeno pismo u kojem, uz ostalo, stoji da svima treba živ kako bi se obranio u politički montiranom procesu koji kriminalizira cijeli Domovinski rat".

Vezani članci Slika nije dostupna Šišljagić ostaje predsjednik HDSSB-a Slika nije dostupna Branimir Glavaš u sarajevskom pritvoru

Nažalost "nisam ga uspio odgovoriti od štrajka glađu, i rekao mi je da je spreman ići do kraja, pa i umrijeti u ime istine", kazao je brigadir Šoltić.

Dodao je kako mu je Glavaš "pokazao dokumentaciju iz koje je vidljivo da s tzv. slučajem 'selotejp' nema nikakve veze", te kako je "Glavaš naglasio da ga nitko ne će proglasiti ratnim zločincem jer to nije, kao ni hrvatski branitelji koji su hrabro i po cijenu svojih života branili i obranili i Osijek i Hrvatsku".

S brigadirom Šoltićem došao je i pukovnik Zlatko Boras, no on nije imao dozvolu za posjet Branimiru Glavašu, pa je pričekao u hodniku zatvorske bolnice.

Pukovnik Boras kazao je kako je "general Glavaš najzaslužniji za obranu Osijeka, Slavonije a samim tim i Hrvatske, jer da su u Osijeku otvorena vrata za ulazak srbočetničkih postrojba, pitanje je gdje bi se zaustavile i kakva bi danas bila situacija".

Prije posjeta brigadira Šoltića, Glavaša su u zatvorskoj bolnici posjetili i njegovi odvjetnici, Ante Madunić, Marko Dumančić i Dražen Matijević.

Odvjetnik Matijević izjavio je da je "više nego ugodno iznenađen psihičkom čvrstinom pa čak i fizičkim izgledom Branima Glavaša koji već 18 dana štrajka glađu". No, dodao je kako se "pribojava mogućih zdravstvenih posljedica jer se ne može procijeniti kada će one nastupiti".

I Saborski zastupnici stranke Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić dobili su danas dozvolu od istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu Zdenka Posavca da posjete Branimira Glavaša. 

"Posjet ćemo iskoristiti da održimo sastanak Kluba zastupnika HDSSB-a u kojemu je i nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš. Razgovarat ćemo o nekim najvažnijim točkama predstojeće saborske sjednice, između ostaloga o proračunu za 2007., a svakako i o našim stavovima vezanima za saborsku raspravu o odlukama
mandatno-imunitetskog povjerenstva, odnosno o pritvaranju i procesu protiv Branimira Glavaša", rekao je Šišljagić.

Najavio je da će saborskim zastupnicima biti podijeljeni i neki dokumenti iz kojih je, kako je rekao, mnogo toga vidljivo.

Za današnju "sjednicu" članova njihova Kluba zastupnika u zatvorskoj bolnici dr. Šišljagić je rekao kako je "zasigurno prva u povijesti hrvatskog parlamentarizma".

Posjet je dozvoljen danas u poslijepodnevnim satima.
Šišljagić je dodao kako je "za sada prema njegovim informacijama fizičko i psihičko stanje Branimira Glavaša više nego iznenađujuće dobro, ali da se ne može procijeniti do kada će izdržati budući da je štrajk glađu ušao u ozbiljnu fazu". 

Danas bi pred zatvorsku bolnicu trebali stići i tri hodočasnika koji su prošlu nedjelju nakon mise potpore za Glavaša u Aljmaškoj crkvi, krenuli pješice iz Aljmaša u Zagreb. Jedan od njih, kako se doznaje, posjetit će Glavaša u zatvorskoj bolnici.