Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč 28. danu štrajka glađu Branimir Glavaš i dalje nema nikakve zdravstvene kontraindikacije, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, pozivajući se na liječničku dokumentaciju.


Glavašu je zbog toga i dozvoljeno prisustvovati saslušanjima svjedoka u istrazi koja se protiv njega vodi zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Vezani članci Branimir Glavaš Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena'' Slika nije dostupna Glavaš svjedocima postavljao pitanja

Prema Devčićevim riječima, Glavaš, koji od 18. studenoga pije samo vodu, i dalje je ustrajan u štrajku glađu, iako je značajno smršavio. Pokretan je, ali se zamara kod jednostavnijih aktivnosti poput penjanja stepenicama, no i dalje odbija liječnički pregled i vaganje.

Istražni sudac Zdenko Posavec istragu protiv Glavaša i suosumnjičenog Krunoslava Fehira danas je nastavio saslušanjem dvojice policajaca koji su 1991. radili na očevidu ubojstva Čedomira Vučkovića, jednog od dvojice srpskih civila čije je mučenje i ubojstvo, prema tvrdnjama tužiteljstva, naredio pritvoreni saborski zastupnik.

Neslužbeno se doznaje da su tadašnji šef osječke kriminalističke policije Dragan Popović i kriminalistički tehničar Miroslav Karač pred sucem govorili samo o događajima nakon Vučkovićeva ubojstva te da ne znaju tko je za ubojstvo odgovoran. 

Istraga bi se sutra trebala nastaviti saslušanjem nekadašnjeg načelnika Sigurnosno-informativne službe (SIS) pri Ministarstvu obrane Josipa Perkovića, koji bi također trebao pričati o Vučkovićevom ubojstvu.

Ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Gordan Čačića, koji je također trebao doći pred istražnog suca, ispričao se zbog službenog puta, pa je njegovo svjedočenje odgođeno za sljedeći tjedan.

Čačić je pozvan jer je za vrijeme rata u Osijeku bio pripadnik tzv. zaštitne ili prištapske čete koju mediji nazivaju i Branimirovom osječkom bojnom.

Osim zbog Vučkovića, Glavaša se tereti da je naredio zlostavljanje i ubojstvo Đorđa Petkovića te mučenje još troje osječkih Srba.

Drugoosumnjičeni Krunoslav Fehir, koji se brani sa slobode, pred istražnim sucem priznao je zločin i Glavaša optužio kao nalogodavca.