Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branimir Glavaš, osumnjičenik za ratne zločine koji već 26 dana štrajka glađu u zatvorskoj bolnici, pojavio se i danas na saslušanju svjedoka u istrazi koja se protiv njega i suosumnjičenog Krunoslava Fehira.


"Uprkos štrajku glađu Glavaš se dobro osjeća te i dalje ustrajava na tome da bude nazočan istražnim ročištima", kazao je Ante Madunić, jedan od Glavaševih branitelja.

Vezani članci Milorad Pupovac Pupovac: ''Odlikovao bih predsjednika Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog'' Policija, ilustracija Veleposlanica obavijestila Vladu o incidentima protiv bugarskih državljana, MUP prikuplja informacije

Kako se doznaje na sudu, istražni sudac Zdenko Posavec svakoga jutra prije istražnog ročišta od liječnika u zatvorskoj bolnici traži mišljenje o Glavaševoj zdravstvenoj sposobnosti, o čemu ovisi hoće li ga se dovesti na sud ili ne.

Sudac Posavec danas je saslušao dvojicu svjedoka bivših pripadnika 106. osječke brigade Hrvatske vojske. Istraga je tajna, pa se o njihovim iskazima nije moglo ništa doznati.

Krajem tjedna predviđeno je saslušanje svjedoka obrane, ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Gordana Čačića i nekadašnjeg načelnika Sigurnosno-informativne službe (SIS) pri Ministarstvu obrane Josipa Perkovića.

Čačić je pozvan jer za vrijeme rata u Osijeku bio pripadnik tzv.
zaštitne ili prištabske čete koju mediji nazivaju i Branimirovom
osječkom bojnom, dok Perković navodno ima saznanja o ubojstvu Čedomira Vučkovića, osječkog Srbina, čije je zlostavljanje i ubojstvo, po tvrdnjama tužiteljstva, naredio Glavaš.

Do sada je saslušano 46 svjedoka, a predviđeno je još ukupno njih 40-ak.

Glavaša tužiteljstvo tereti da je naredio zlostavljanje i ubojstvo
Vučkovića i Đorđa Petkovića, te mučenje još troje Srba civila u
Osijeku 1991.

Drugoosumnjičeni Krunoslav Fehir, koji se brani sa slobode, pred istražnim sucem priznao je zločin i Glavaša optužio kao nalogodavca.

Istraga se nastavlja sutra za kada su zakazana četiri svjedoka.