Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizaran zakon

Devet tisuća birača neće moći izaći na izbore: "Za nas je to nemoguće jer ne znamo gdje ćemo biti"

Oko 9000 hrvatskih pomoraca ove će izbore dočekati na svjetskim morima. Popriličan broj njihovih glasova propast će unatoč tehnologiji. Ipak, iznimka su oni koji plove pod domćom zastavom, a više o svemu istražila je Lina Dollar.

Ni jedan od šestorice Hrvata koji plove pod bahamskom zastavom na Sjevernom moru neće moći izaći na izbore u srijedu.

"Ako mislimo glasati, trebali smo se prijaviti u veleposlanstvu do 6. travnja, što za nas nije moguće jer ne možemo znati gdje ćemo biti, pogotovo 10 dana prije", rekao je kapetan broda Antonio Jurušić.

Prema zakonu hrvatski pomorci koji plove pod stranim zastavama glasati mogu jedino u veleposlanstvima u inozemstvu, ovisi gdje se nađu u tom trenutku, s time da se 10 dana prije izbora moraju prijaviti.

Zbog toga je za Antonija, koji je i kapetan broda već 30 godina glasovanje nemoguća misija.

"Mene i moje kolege to jako ljuti, na brodu smo ja i još pet mojih kolega iz Zadra, Splita, čak iz Gorskog kotara, tako da nas ima odasvud. To su sve rasuti glasovi koji ne mogu biti korišteni", požalio se kapetan Antonio.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman''

Po procjenama sindikata pomoraca oko 9 tisuća hrvatskih pomoraca koji se nalaze po svim brodovima svijeta neće imati priliku glasati.

A kakva su pravila za one pomorce koji plove pod hrvatskom zastavom, pogledjte u videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene