Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica sabora

LINIĆ DEMONSTRATIVNO NAPUSTIO SABORNICU 'Stidim vas se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanrednu sjednica Hrvatskog sabora prošlog tjedna je zatražila Vlada.

11:33 - Nakon glasovanja predsjednik Sabora Josip Leko zastupnicima je rekao da se vide na redovitoj sjednici u srijedu 16. rujna, te im poručio da se pripreme jer će imati potrebu za pojačanim radom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Slika nije dostupna I danas privukao pažnju 'Čak je i pokojni Tito jutros ponovno uskrsnuo po enti put'

10:11 - 'E pa sad da sam čuo svoje kolege s ove strane, znate brane me oni koji su mi podmetnuli da sam novac držao u frižideru, ali su Slavka Linića upotrijebili. Vi upotrebljavate djecu moje supruge i to branite, stidim vas se. Gospodine predsjedniče zloupotrijebio sam poslovnik pa se udaljujem', rekao je Slavko Linić koji je zatim napustio sabornicu.

10:08 - 'Ovo je zaista predizborno vrijeme. Mi to vrijeme činimo takvim kakvo je. Ocjena da sabor nije uvažena institucija može stajati za pojedince, ali ne za cjelinu jer zastupnici imaju savjest kad dižu ruku. Ako netko nije to moramo konkretno utvrditi. Ne možemo, makar i bile točne informacije, iz novinskih izvještaja izvlačiti velike zaključke. Općepoznato svima je da su institucije čuvari naše sigurnosti i demokratskog poretka. Načelo vladavina prava vrijedi samo kad djeluju institucije i kad postoji pravna država. Dakle, ostajemo u službi sve do konstituiranja sabora i sve demokratske metode su dobre i poželjne, ali čuvajmo se izbornih potreba', rekao je predsjednik sabora Josip Leko.

'Premijer ne može objašnjavati situaciju što nije u njegovom djelokrugu', rekao je Leko nakon što mu je Reiner poručio da je zatražio da se pozove premijera.

10:05 - 'Odbor je donio zaključak da nije neovlašteno proveden nikakav postupak protiv Linića', rekao je Igor Dragovan. 'Ja i dan danas imam povjerenja u ljude koji taj posao rade, a sustav koji smo izgradili smo mi u parlamentu je... postoji kontrola kojom se može najveći dio toga utvrditi', rekao je.

'Najvažnija je vjera hrvatskih građana da sustav ne manipulira, da se ne zloupotrebljava prema bilo kome. Stojim iza zaključaka koje smo donijeli na odboru tada kao što smo donijeli i sada', rekao je Dragovan.

10:01 - 'Sada svi znamo da je Linić bio pod istragom, a problem je ako je policija obmanjivala ovaj Sabor i problem je ako su službe podmetnule nešto Liniću', rekao je Damir Kajin.

'Sve optužbe protiv Linića pokazale su se praznom puškom i sada bi ta prazna puška mogla opaliti u onoga koji ju je držao', rekao je Kajin. 'MUP se mora očistiti, službe se moraju kontrolirati, tko ih kontrolira, jesu li neovisne od vlasti, one ne mogu što hoće, ne smiju se uključivati u predizborno vrijeme u rat političkih blokova', poručio je.

'Sabor mora kriknuti u ovom slučaju da ne bi parlamentarizam riknuo', zaključio je.

09:57 - 'Podzemlje radi stalno, obavještajno podzemlje radi svoj posao. Ovo o čemu se danas govori je pitanje obavještajnog podzemlja, ne zna se tko kome smješta i zbog čega. Čak i mafija ima kodeks, a to je ne diraj mi obitelj. Ovdje se ide toliko daleko da se dira obitelj. Ovo što se događa je prestrašno, ali događa se pred svake izbore.

Apeliram da ne dirate obitelji, da se ne spuštate ispod nivoa mafije. Ovaj saziv sabora će biti upamćen kao jedan od najlošijih, a nije loš zbog toga što nema pametnih ljudi nego zbog toga što su ponizni, što saginju glavu samo da bi zadržali fotelju', poručio je Branko Vukšić.

09:52 - 'Radi se o skandalu kakav se u novije vrijeme nije javio u našoj političkoj praksi. Pojavili su se dokumenti koji ukazuju da se provodila obrada nad jedinim članom sabora, Slavkom Linićem, iako se tvrdilo da to nije tako. Navodi koji upućuju na korištenje službe za osobne obračune unutar SDP-a, konkretno navodi koji upućuju da nakon što je Linić prozvao Milanovića za nepotizam se počeo događati cijeli niz obrada, praćenja itd. na koje se on potužio i tražio da se ispita. Ono što zabrinjava je da je saborski odbor proveo postupak no slijedom dokumenata koji su se sada pojavili u tom postupku se lagalo i obmanjivalo saborski odbor i Hrvatski sabor. U koju je poziciju doveden Hrvatski sabor ako mu se može lagati i obmanjivati ga bez ikakvih posljedica. Postavlje se naravno pitanje je li to jedina takva afera, postoje li i slične takve koje su prikrivane, a koje će prije ili kasnije izaći na svjetlo javnosti. Kako je moguće da se slijedom političkog naloga provode istraga protiv bivšeg ministra i njegove obitelji na temelju praktički nepostojećih razloga što se i priznaje da se radi o neprovjerenim informacijama itd. To vrlo ozbiljno ugrožava parlamentarnu demokraciju i svi koji ovdje sjede moraju biti svjesni toga. Obmanjivati svjesno Sabor je nešto što je valjda najozbiljnije što se može u parlamentarnoj demokraciji dogoditi. Premijer je to demantirao, sjećamo se, osobno mašući dokumentima SOA-e, i tvrdio da se takve stvari u Hrvatskoj ne događaju. Dakle, postavlja se vrlo ozbiljno pitanje tko može u ovoj državi sabotirati saborski nadzor, tko može lagati saboru i tvrditi da su stvari za koje postoje dokumenti neutemeljene i neistinite. Bez obzira što se radi o još svega desetak dana da mi koji ovdje sjedimo, mi svi, svi, zbog svoje vjerodostojnosti moramo dići glas protiv toga i tražiti sankcije jer je to nedopustivo u ozbiljnoj parlamentarnoj demokraciji. Tražimo zbog ozbiljnosti situacije da Milanović dođe ovdje i jasno objasni o čemu se radi', rekao je Željko Reiner nakon stanke.

09:35 - 'Jutros bi glasovali o točkama koje su bile na dnevnom redu', rekao je na početku današnjeg zasjedanja predsjednik Sabora Josip Leko. Molbu za riječ imao je potpredsjednik sabora Željko Reiner.

'U ime kluba HDZ-a molim stanku zbog skandala koji se provlači medijima od jučer, a koji ukazuje na moguće zloporabe službi, koji ima teške reperkusije na ovaj sabor', rekao je Željko Reiner. Branko Vukšić iz istih je razloga zatražio stanku, kao i Damir Kajin.

Predsjednik Sabora Josip Leko odredio je stanku od 10 minuta. Sabor sa zasjedanjem nastavlja u 9.45 sati.

Glasovanje o prijedlozima

U nastavku izvanredne sjednice Sabora zastupnici glasaju o prijedlozima raspravljenim ovoga tjedna i time će zaključiti izvanrednu sjednicu.

'Čak je i pokojni Tito jutros ponovno uskrsnuo po enti put'

Izvanrednu sjednica Hrvatskog sabora prošlog tjedna je zatražila Vlada da bi se Sabor očitovao o njezinim prijedlozima izmjena zakona o socijalnoj skrbi, o trošarinama, o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kao i o zakonskim prijedlozima o stečaju potrošača te o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene