Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I danas privukao pažnju

'Čak je i pokojni Tito jutros ponovno uskrsnuo po enti put'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave i samouprave.

13:40 - 'Odredbama Zakona o porezu na dohodak je propisano da se raspodjela prihoda od poreza regulira posebnim zakonom, Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave i shodno tome u nizu promjena jednog i drugog zakona mijenjale su se tablice, kriteriji, postoci i pokušavalo se pomoć jednima. Teret solidarne raspodjele prebaciti na druge, šibenski rečeno pritakalo se iz šupljega u prazno jer porez na dohodak jedinicama lokalne i regionalne samouprave jednostavno ne donosi onoliko koliko bi trebao donositi da danas ispratimo sve potrebe stanovnika na tim područjima', rekao je tijekom svog izlaganja Petar Baranović.

'Taj dohodak je u proračunu jednog velikog grada najznačjniji dio dohotka. To su sredstva koja možete temeljem zakona slobodno preraspodjeliti na one realne potrebe koje jedan grad ima, konkretno recimo u Gradu Šibeniku otprilike iznosi oko 50 posto ukupnog proračunskog prihoda ako izuzmemo nekakve posebne donacije i sufinaciranja s državne razine', dodao je.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

'Kad slušamo rasprave danas poslovično izašlo je na dnevni red sve, od nojeve arke pa do utjecaja sunčevih pjega na rast i razvoj bakalara u Tirenskom moru. O svemu se govorilo, optuživali su desni lijeve, lijevi desne, a prava istina o tome kad ćemo uspjeti dosegnuti željeni standard i biti pošteni prema svim stanovnicima, kad ćemo biti u prilici da nekakvom raspodjelom tih sredstvama podmirimo potrebe dostatne za normalan razvoj i život leži u tome da ćemo to postići onoga trenutka kad se počnemo baviti odgovornom i realnom politikom', poručio je Baranović koji je dan ranije kolegama u saboru održavo bukvicu.

'Ova zemlja mora počet stvarati vrijednost, ova zemlja troši svake godine za tehničko održavanje četiri i pol do pet milijardi eura više nego što realno stvara vrijednosti, ova zemlja je u deficitu svega pa i zdrave pameti. A ne bi trebalo tako biti. I kuća koja bi trebala biti kreator odgovorne politike se bavi prepucavanjima iz dana u dan, čak je i pokojni Tito jutros ponovno uskrsnuo po enti put. I ako kome može biti pokojni Josip Broz dužan za svoju besmrtnost onda je to kolega Duje Marasović. On ga uskrsne svako toliko, a ljudi u ovim jedinicama lokalne samouprave žive jako teško', poručio je s govornice Baranović.

11:15 - Na izlaganje Mile Horvata (SDSS) repliku je imao Dujomir Mrasović.

'Vi ste primijetili da je ova Vlada ukinula sredstva općinama i da budemo razumniji općinama prihod iz poreza i centralizirala to uvela u hrvatsku državnu blagajnu. Još uzela 100 milijardi kuna kredita u ove četiri godine. A što je napravila - proturječila je onom svom programu iz plana 21 jer je rečeno da je decentralizacija Hrvatske jedan od naših prioriteta. Ne da je nisu decentralizirali nego su strahovito sve centralizirali, ne samo odluke nego i sredstva, najvažnije sredstva. I zašto podržavate ovu Vladu? Zašto ste s njima službeno u koaliciji? Proturječite sami sebi, pa vi ste dio ove i buduće koalicije. Nije kukuriku, pijetao prestao kukurikat, ne znam zašto, je li on živ sada, kakvo je njegovo stanje, ali radi se neki, Hrvatska raste kao mjehur od sapunice, puknut će, trajat će tri tjedna. Ali zašto podržavate ovu Vladu kad je ona osiromašila sve te općine. Demagoški su vam dali, deset srpskih općina su vukli, to su siromašne općine, u redu da dobiju nešto, treba još više dati jer to su krajnje nerazvijene općine, ali uvjeravam vas po mom nekakvom izračunu da će sve srpske općine gdje živi srpsko stanovništvo imati više štete od ovog zakona nego što su vam dali kao nekakvu kost da glođete ovih 10 općina što su vam ovi uvukli', rekao je Marasovć.

'Dok je HDZ bio na vlasti pravile se ceste na tim područjima gdje Srbi žive, pravili se vodovodi, osvjetljivano je, bilo je struje, sve se radilo. Ovih četiri godine ne rade ni srpskim općinama ni hrvatskim', poručio je.

'Uvaženi kolega, ja uvažavam vaše retoričke egzibicije koje su neki put simpatične, ali ova egzibicija na temu glodanja kosti vam nije baš simpatična. Dakle nismo mi, iako smo sirotinja, iako smo prošli kako smo prošli, ipak nismo nekakvi kerovi da glođemo kosti. Prema tome treba malo birati riječi za ovom govornicom pogotovo sad na kraju jer ni svaka poruka koja se šalje biračima nije baš prava poruka, može biti kontraproduktivna poruka i tog se treba čuvati. Druga stvar, mi nismo u nikakvoj koaliciji niti smo bili u zvaničnoj koaliciji s SDP-om, ali podržavamo ovu Vladu i podržavat ćemo je do zadnjeg dana jer vjerujemo da je neke stvari dobro uradila i pridržavamo kritiku da je kritiziramo tamo gdje nije, podržavamo korektno do kraja kao što smo i vašu podržavali korektno do kraja i nemamo sklonosti nekakvim prebjezima i pretrčavanjima prema nekim dnevnim potrebama. Nemojte voditi previše brigu o općinama gdje su većinom Srbi jer to je sad kasno, o tome se trebalo vodoiti briga puno prije, tu brigu će voditi bilo koja vlada. Ova se pokazala kako je mogla, vjerojatno će neka druga imati možda nešto više sluha za te prostore. Ja sam iz tog razloga i rekao da mi podržavamo ovaj zakon kao želju da se ispravi određeno stanje na terenu, ali sam vrlo jasno rekao što ne valja i to je po meni jedini mogući način komunikacije i političkog rada - otvoreno govoriti činjenicama, argumentima ono što nije dobro urađeno. Činjenica je da neke stvari u Zakonu o porezu na dohodak nisu dobre, da su proizvele na nekim područjima kontraefekt, a ništa nije konačno i sve se to može na neki način ispraviti', rekao je Mile Horvat.

10:42 - 'Ja sam dobio dva posto u Zagrebu što HNS može sanjati, sanjati, a ni u snovima ne možete to zamisliti. Vi ste u ovoj koaliciji 0,5 posto, izračunajte si pa ćete vidjeti. To je vaša priča, zašto vas boli ta priča. Ja imam konkretan rezultat, vi ga nemate, govorim o HNS-u, ne ogovorim o vama osobno jer vi ste meni osobno moj rezultat govorili o tome. Vi se šlepate, izađite sami na izbore pa da vidimo koliko ćete dobiti na tim izborima i svi ovi mali koji su tobože domoljubni, a domoljubni su samo da stave nešto u ove fotelje, neću reći što da ne kažu da sam bezobrazan. I to je čitava priča. Laž o bogatsvu daj Bože da se obistini, da je ona činjenica da sam bogat čovjek. Ako sam toliko bogat razdijelit ću, pa i one milijune koje sam dobio na lotu. A sve ovo ostalo što ste govorili nisam razumio da vam iskreno kažem, nisam razumio ne pojmovno nego nisam vas čuo', rekao je saborski zastupnik replicirajući Marijanu Škvariću (HNS) koji je rekao da je Vukšić danas jedan od najbogatijih zastupnika.

'Dajte vi dođite u Nedelišće iz kojega ste kako ste rekli otišli skoro goli i bosi, a danas kad pogledamo kakvu imate imovinsku karticu da ste jedan od najbogatijih skoro zastupnika pa stanite pred njih pa neka vam daju povjerenje pa ćete vi svojim iskustvom doprinijeti za taj razvoj', rekao je Škvarić.

Glasovanje u četvrtak

Izvanrednu sjednicu će Hrvatski sabor nastavio je raspravom o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave i samouprave.

'DANAS MI JE NAJTEŽI DAN U SABORU' Zastupnik očitao bukvicu kolegama

Od ukupno pet točaka dnevnog reda zbog kojih je sazvana izvanredna saborska sjednica zastupnicima je preostalo raspraviti još i Konačni prijedlog zakona o stečaju potrošača, dok bi se glasovanje trebalo održati u četvrtak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene