Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrazovanja Pavo Barišić i dalje uživa povjerenje Hrvatskog sabora. Za izglasavanje nepovjerenja glasovala su 49 zastupnika, a 72 protiv.


U četvrtak je u Hrvatskom saboru otvorena rasprava o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.  Danas je većina zastupnika glasovala protiv odluke o nepovjerenju. Za iskazivanje nepovjerenja Barišiću izjasnilo se 49 od potrebnih 76 zastupnika. Prijedlogu se usprotivilo njih 72, a 18 ih je bilo suzdržano.

Vezani članci Karolina Vidović Krišto Vidović Krišto i dalje odbija staviti masku, Reiner je bezuspješno upozoravao: "Hvala vam na preporuci" Ministrica Divjak s učenicima (Foto: Ministarstvo obrazovanja) - 6 Zastupnici će u Saboru sutra raspravljati o povjerenju ministrici Blaženki Divjak

Podsjetimo, prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Barišiću zbog afere s plagiranjem znanstvenog rada sredinom prosinca u saborsku proceduru uputili su SDP, HNS i HSU.

Većina zastupnika SDP-a u četvrtak je u jednom trenutku napustila Sabornicu jer su smatrali da se o temi ministra Barišića treba govoriti odmah, a ne u popodnevnim satima nakon uobičajene stanke.

"Porukom da se tolerira plagijatorstvo i guranjem rasprave dugo u noć šaljete lošu poruku učenicima. Ovdje nije riječ o ministru ni kako se on zove, ovdje je riječ o temeljnom ljudskom principu. Živimo u zemlji u kojoj se za dvije fete pršuta dobiva sudska kazna, a ministar za plagijatorstvo ne odgovara. Pozivam vas da pozovete premijera Plenkovića i da počnemo raspravu o ministru Barišiću. Ako to ne učinite, mi ćemo napustiti sabornicu dok se premijer ne ukaže i ne počne rasprava o ministru", poručio je u sabornici šef SDP-a Davor Bernardić.

Ministar Barišić odbacuje optužbe za plagiranje koje su izazvale brojne reakcije i zahtjeve za njegovom smjenom. Među onima koji su tražili smjenu najglasniji je bio Ivan Đikić koji tvrdi da je ministar počinio klasični plagijat, kopirao dio rada jednog drugog znanstvenika bez citiranja. Takva osoba, prema Đikićevom mišljenju, ne može biti ministar znanosti i obrazovanja jer daje krivi primjer studentima, učenicima i znanstvenicima.

Premijer Plenković cijelo vrijeme zdušno brani Barišića uz kojeg je stalo i stotinjak znanstvenika, među kojima su njegovi kolege sa Sveučilišta u Splitu.