Uvođenje pravila su tražili Novaljci koji će, tvrde, napokon imati mirniji san zbog tiše glazbe iz klubova.


Restrikcije na popularnoj plaži Zrće! Proteklog vikenda uvedena su ograničenja jačine glazbe, a u središtu Novalje počeo se provoditi i turistički bonton - već je naplaćeno 100-tinjak kazni! Turisti i organizatori festivala, naravno, negoduju! A u cijeloj priči nevjerojatno zvuči podatak da se upravo od partijanera samo za jedan festivalski tjedan u blagajnu, prema procjenama, slilo oko 20 milijuna eura!

Vezani članci Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda: Komunalni redari turistima pišu 30 kazni dnevno Douglas C. osumnjičen za ubojstvo na Zrću doveden na sud (Foto: Pixell) Pogledajte osumnjičenog za ubojstvo Britanca na Zrću: Douglas C. doveden na sud u Zadru

Glazba koja trešti do nebesa - na Zrću je prošlost. Granica buke smanjena je na 102 decibela. Gosti svjetski poznate plaže nisu oduševljeni. S njima je razgovarala ekipa Dnevnika Nove TV.

Zaštitar udario talijanskog gosta na plaži kod Zrća

'To mi je katastrofa isto, svi mi znamo što je Zrće i koja je ludnica ovdje, tako da to mi je jako glupo', kaže Gorana. 'Ponašamo se normalno, što će nam pravila', smatra Allegra.

Pravila su tražili Novaljci koji će, kažu, napokon imati mirniji san zbog tiše glazbe iz klubova.

'Oni mogu sa 102 decibela bit vrlo zadovoljni, to je njima dovoljno, ali sa tim projektom usmjerenog zvuka i ovim limitatorima mislim da ćemo riješiti problem', kaže gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Otkazivat će se festivali?

A problem, čini se, dolazi za festivale. Organizatori pred kamere ne žele, a Zrćem se proširila priča čak i o otkazivanju.

'Kad se radi o velikim festivalima kao što su Hideout, kao što je Sonus, oni imaju malo drugačije uvjete, znači, potrebni su ipak neki ustupci', kaže Tea Cafuta, PR jednog od klubova. Ustupaka više nema ni u središtu Novalje. Jedan hostel tako nije dobio dozvolu za svirku uživo.

Lalovac priznao: Sezona je podbacila, idemo u rebalans proračuna

'Pa mislim da je, općenito za turiste. Smatram da u ova 2-3 mjeseca treba stisnuti maksimalno', odgovorio nam je vlasnik hostela Zoran na pitanje le li ovo po njemu loša stvar. Zabranjeno je i hodanje bez odjeće, kao i konzumacija alkohola na javnom mjestu.

Hoće li koka i dalje nesti 'zlatna jaja'?

'To nije u redu! Blizu smo mora. Želimo hodati samo u kupaćem kostimu, bez majice i obuće', kaže Jacob. Chris pak smatra da je to smiješno jer su kraj obale. Ipak, sve nadziru redari. Najprije stiže opomena, pa onda i novčana kazna. Od početka ljeta...

'Nekih 50-ak, 60-ak tisuća kuna, što je naplaćeno, uglavnom se odnosilo na alkohol i na baš ono, ajmo reći, evidentno oskudno odijevanje', rekao je gradonačelnik Novalje.

'U diskotekama nek rade što ih je volja', kaže Vladimir Škunca iz Novalje. Zrće je dobilo pristojniji oblik. Pitanje je samo hoće li koka i dalje nesti 'zlatna jaja'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook