Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crkva protiv prevencije raka

Glas Koncila: Mamografija je dijagnostičko nasilje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mamografija je štetna i opasna, tvrdi Glas Koncila, pozivajući se na 'nove preporuke temeljene na znanstvenim studijama i podacima koji se već godinama gomilaju i pokazuju neučinkovitost mamografije na web-stranicama američkog Ministarstva zdravstva i u poznatom medicinskom časopisu Anali interne medicine.

'Mamografija je rendgensko snimanje dojke, pri čemu se koriste visokoenergetske x-zrake (u dozama i do tisuću puta većim od onih koja se koriste pri snimanju pluća!) koje mogu inducirati razvoj raka dojke ili komplikacije u srčanožilnom sustavu žena. Konačno, upitna je i točnost mamografskih nalaza. U slučaju lažno pozitivnih mamograma žene su podvrgnute nepotrebnom stresu uzrokovanom krivom informacijom o nepostojećoj bolesti, dodatnom snimanju, biopsiji, kemoterapiji, pa čak i mastektomiji', piše Glas Koncila.

Pročitajte i ovo Svaki glas je bitan Svaki glas je važan Ne dopustite susjedu Peri, zbog kojeg nemate krov i lift u zgradi, da vas u srijedu opet zezne: Obucite se i izađite na izbore Slika nije dostupna Rak dojke Jedan mamografski pregled može spasiti život

>> Crkva pod tužbom jer prijeti paklom i prokletstvom

Osim što je kontroverzna pa osobnu odluku svake žene o pristanku na 'skrining' čini nesigurnom, mamografija predstavlja 'dijagnostičko nasilje', koje svakodnevni život pretvara u patološku potragu za bolešću, navodi nadalje Glas Koncila. 'U sjeni mamografije život postaje derivat rizika, opterećen suvišnom brigom i strahom, lišen ljepote i radosti', zaključuju.

'Volio bih da se autor teksta potpisao!'

No, ovakva ocjena nije prošla bez odgovora struke, čiji su pripadnici redom šokirani takvim tvrdnjama. 'Volio bih da se tvorac toga teksta potpisao! Moderni mamografi otpuštaju zračenje do 5 rada, što se može usporediti sa zračenjima koja su prirodno u okolišu', rekao je za Večernji list ginekolog dr. Eugen Radončić. 'Tvorac tog teksta očito nije konzultirao struku prije objave, pa ne zna da se u nas mamografija preporučuje ženama iznad 50 godina svake dvije, a uz uvjet da se u međuvremenu redovito ultrazvučno kontroliraju i da su zdrave, tek svake tri do četiri godine', kaže tajnica Lige za borbu protiv raka, dr. Ilona Sušac.

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 2300 žena, od kojih njih 800 i umre, a dr. Sušac tvrdi i kako se s mamografijom u Hrvatskoj počinje tek u dobi iznad 50 godina života. 'Uspoređivati zračenje mamografa sa snimkom pluća također je besmislica jer ga svaka dojka različito 'upija', a količina ovisi o gustoći tkiva. Pluća spadaju u tzv. rijetko tkivo pa upijaju najmanje zračenja od svih organa u tijelu', zaključuje Sušac i dodaje kako je nedopustivo popularizirati prestanak prevencije te zloćudne bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene