Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Za bolju Hrvatsku''

GLAS, IDS i Pametno potpisali izjavu o suradnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici stranaka GLAS Anka Mrak Taritaš, IDS-a Boris Miletić i stranke Pametno Marijana Puljak potpisali su u srijedu u kinu Europa izjavu o suradnji za bolju Hrvatsku, čime su te tri stranke formalno počele zajedničko političko djelovanje na pripremama za europarlamentarne, predsjedničke i parlamentarne izbore.

Čelnici triju stranaka, koji su dosad surađivali i kao "Amsterdamska koalicija", poručili su da Hrvatskoj žele ponuditi nadu u bolju budućnost.

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš i Boris Miletić (Foto: DNEVNIK.hr) Mrak Taritaš i Miletić: "Nasilje, šovinizam i mržnja postali su hrvatski brend, a u spaljenoj zemlji jedino ovdje ima nade" Slika nije dostupna #ovajputglasam Nikad nije rano za pripremu: Ove su stranke već najavile kampanju za važan zastupnički dom

Mrak Taritaš je istaknula da tri stranke dijele iste vrijednosti i spremne su zajedno dati sve od sebe kako bi gradile pristojno građansko društvo i državu.

Potpisivanje sporazuma nije slučajno u kinu Europa na Dan Europe i pobjede nad fašizmom jer smo svjedoci da u Hrvatskoj i Europi raste desni ekstremizam i populizam. Tri stranke, zajedno s liberalima širom Europe, moraju biti glas razuma i slobode te brana desnom radikalizmu, istaknula je Mrak Taritaš.

Miletić je ustvrdio da je Istra najnaprednija regija u Hrvatskoj, a želi biti uz bok najrazvijenijim regijama u Europi. Zašto to ne bi željeli i za našu Hrvatsku, rekao je dodavši kako se to može postići drugačijom i pametnom politikom.

Tri stranke se zalažu za decentralizaciju Hrvatske, koja je trenutno među najviše centraliziranim državama u Europi, kao i za razvoj gospodarstva, posebice turizma, dodao je Miletić.

Puljak je napomenula da je potpisivanje sporazuma prvi službeni korak u izradi koalicijskog sporazuma za izbore za Europski parlament iduće godine, koji će biti gotov na jesen.

Bit će to prvi takav koalicijski sporazum u Hrvatskoj, nešto neviđeno do sada, dogovor potpuno jednakih partnera koji dijele vrijednosti liberalne demokracije, poručila je Puljak.

Sve etape i odrednice budućeg koalicijskog sporazuma bit će javne, najavila je Puljak, a Miletić je podsjetio da tri stranke već surađuju u Saboru, što su pokazale zajedničkom inicijativom da se Istanbulska konvencija stavi na dnevni red i ubrza proces njezine ratifikacije.

Na upit može li se koalicija proširiti na druge stranke Puljak je odgovorila kako ne žele biti isključivi već uključivi, a svi koji svojim znanjem mogu pomoći Hrvatskoj dobro su došli.

No, imamo svoj sustav vrijednosti, a nekim stvarima u ovoj zemlji treba reći dosta. Odlučujemo konsenzusom pa ćemo na taj način odlučiti i hoćemo li nekoga primiti u koaliciju, istaknula je Puljak.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene