Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši načelnik osječko-baranjske policije Vladimir Faber izjavio je danas svjedočeći na suđenju za slučajeve "garaža" i "selotejp" da se optužena Gordana Getoš Magdić patološki bojala Branimira Glavaša kojega je najprije optužila za ratne zločine nad osječkim Srbima, a kasnije povukla svoj iskaz.


"Niste svjesni koliko je moćan. Osvetit će mi se i u zatvoru, bilo gdje. Čak sam i u Njemačku bježala zbog njega", kazao je Faber prepričavajući svoj razgovor sa ženom koja je, među ostalim, optužena da je prenosila naredbe o egzekucijama civila na obali Drave.

Vezani članci Slika nije dostupna Getoš Magdić opovrgnula sudjelovanje u ratnim zločinima Slika nije dostupna Svi optuženici tvrde da Faber laže

Faber tvrdi da mu se Getoš Magdić o strahu od prvooptuženog Glavaša povjerila prije nego što je dala iskaz u kojem ga je povezala s ubojstvima. Bojala se i za svoju kćer i tražila policijsku pomoć, a niti jednom se nije žalila na tretman u policiji, kazao je svjedok.

U obradi su sudjelovali vrhunski profesionalci koji nisu ničim opterećeni, a na optuženu nitko nije niti glas podigao, rekao je Faber, pobijajući tako naknadne tvrdnje Getoš Magdić da je na policiji bila podvrgnuta brutalnim metodama.

Dodao je da ga je u razgovoru molila da joj se pomogne, na što je on navodno rekao da su vlasti s ovolikom količinom dokaza protiv nje u svakom slučaju dužne podnijeti kaznenu prijavu.

Faber je potvrdio i da je Getoš Magdić preko svog odvjetnika pokušala dobiti status krunskog svjedoka, da bi, nakon što to nije prošlo, pristala na davanje kasnije pobijanog iskaza.

Ispitivanje je, tvrdi, trajalo duže od šest sati, pa je Getoš Magdić iza ponoći privedena istražnom sucu, pri čemu se vodilo računa da kao ni drugi optuženici u ovim slučajevima ne bude zavezana lisicama i izložena sramoti.

Po Faberovim riječima, već drugi dan nakon privođenja u zatvoru je doživjela prijetnje, a njega je o tome obavijestio predsjednik Suda tražeći dodatno osiguranje prostora oko zatvorske zgrade.

"Dva ili tri dana kasnije upravitelj me ponovno nazvao i obavijestio da će zbog prijetnji biti premještena u Zagreb", kazao je Faber, ističući da ne zna o kakvim je točno prijetnjama bila riječ.

Nakon dužeg samostalnog iskazivanja i pitanja optužbe, Fabera ispituje obrana trećeoptužene Getoš Magdić, a očekuje se da će mu više pitanja postaviti i optuženici, među kojima i Glavaš kojega je sudac Željko Horvatović danas više puta opomenuo zbog upada tijekom svjedočenja.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju