U Petrinji će uskoro niknuti veliko kontejnersko naselje. Hrvatska vojska završila je pripremne radove. O tome i ostalim aktivnostima HV-a reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je sa zamjenikom zapovjednika kopnene vojske generalom Tihomirom Kundidom.

Galerija


Naselje bi kroz nekoliko dana trebalo biti gotovo. Bilo bi dobro da to bude čim prije jer je već 2045 ljudi iz Sisačko-moslavačle županije odjavilo prebivalište. 

Vezani članci Potres u Petrinji Počela isplata jednokratne pomoći nakon potresa: "Kad se donacije podijele na kućanstva, iznos nije onoliki koliki smo priželjkivali" Damir Vanđelić Vanđelić otkrio zašto će dati otkaz kao ravnatelj Fonda za obnovu: ''Puni mandat neću ostati...''

U distribucijski centar u Lekeniku dolaze svi stambeni kontjeneri i mobilne kućice, a vojska radi na njihovoj distribuciji. 

"To je Hrvatskoj vojsci primarna zadaća jer je imperativ osigurati ljudima adekvatan stambeni smještaj", rekao je general Kundid. Kazao je kako većina kontejnera nije veličnom standardizirana zbog čega se troši više vremena za utovar i istovar. 

Dodaje kako je trenutno u zalihama stotinjak kontejnera i mobilnih kućica, a pripadnici Hrvatske vojske dnevno ih isporuče oko 50.

"To je velika brojka, a može se taj broj i povećati", kaže Kundid.

Ističe kako su prilazni putevi kućama i dvorištima ograničeni te je nemoguće velikim strojevima i kamionima doći do njih. 

"Izazov je doći do one lokacije gdje vlasnik želi da mu se spusti kontejner jer su prilazni putevi ograničeni", kaže.

Ipak napominje kako je situacija na terenu trenutačno apsolutno prihvatljiva.

"Mislim da nema mjesta gdje vlasti ili druge organizacije nisu došle", rekao je zamjenik zapovjednika kopnene vojske general Tihomir Kundid.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr