Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Želimo pomoći kako bi vam sutra bilo bolje'

Gauck: Pristupanje Hrvatske EU-u neće propasti zbog Njemačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji neće propasti zbog Njemačke, ali ćemo budno pratiti ispunjavanje preostalih zadaća prije pristupanja', rekao je u petak u Zagrebu njemački predsjednik Joachim Gauck koji nije mogao reći kada će njemački parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

'Uzimajući u obzir prijateljske odnose Njemačke i Hrvatske, ne mogu reći da će taj projekt propasti zbog Njemačke', rekao je Gauck upitan zašto tradicionalni hrvatski prijatelj Njemačka nije najjači zagovornik ulaska Hrvatske u Uniju.

'Naša strategija nije odmicanje od Hrvatske, nego vam upućivanjem na preostale zadaće želimo pomoći kako bi i vama i Europi sutra bilo bolje', istaknuo je Gauck na Pravnom fakultetu gdje je zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem održao uvodno predavanje o moralu i politici.

Po Gauckovim riječima, Hrvatska 'nažalost' ulazi u Uniju nakon Rumunjske i Bugarske i u vrijeme velike gospodarske krize. 'U Europi postoji razdor na relaciji sjever-jug oko politike stabilnosti i postavlja se pitanje jesu li zemlje juga Europe prerano primljene' u zajednicu 27 europskih država, rekao je njemački predsjednik koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović, bivši predsjednik "Nisam optimist" Josipović o sukobu predsjednika i premijera: "Ne bi trebali zajedno tulumariti, ali bi se morali dogovoriti o važnim pitanjima" Slika nije dostupna Predsjednik Njemačke u Hrvatskoj 'Osjećam da Njemačka ima političku obvezu podržati Hrvatsku'

>> Premijer Milanović primio njemačkog predsjednika

Gauck nije mogao predvidjeti kada će hrvatski pristupni ugovor biti ratificiran u Bundestagu, jednom od sedam europskih parlamenata koji još nije obavio tu proceduru, ali je istaknuo da će njemački zastupnici budno pratiti ispunjavanje 10 točaka iz posljednjeg izvješća Europske komisije o monitoringu.

'Zastupnici i vlada su vrlo budni oko ispunjavanja zadaća koje je potrebno ispuniti prije pristupanja. Neki smatraju da je to nepravedno, ali ne smijemo ponavljati greške iz prošlosti', rekao je Gauck. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene