Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka ima neobično rješenje

Simbol Mediterana postao opasna prijetnja, često bude i krvi: "Postavili smo table na mjestima na kojima čekaju svoje žrtve, da ih napadnu, uzmu im kolač iz ruke..."

Aktualno Galerija Lažna galebova jaja Lažna galebova jaja Foto: DNEVNIK.hr Galebovi u Rovinju - 4 Galebovi u Rovinju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Galebovi u Rovinju - 3 Galebovi u Rovinju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Galebovi u Rovinju - 2 Galebovi u Rovinju - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Galebovi u Rovinju - 1 Galerija 1/5 >>
Galebovi u Rovinju i dalje napadaju ljude i otimaju im hranu. Domaći već znaju da vreba opasnost i pažljiviju su, no turisti i djeca česta su im meta.

Glasanje galebova u Rovinju poziva na oprez. Jer suživot s ovim simbolom Mediterana postao je nemoguć. Osobito ako u svojoj blizini imate hranu. I agresivni su pa prilikom otimanja hrane znaju i ozlijediti ljude.

Pročitajte i ovo Objava Hrvatske turističke zajednice Pobrisali objavu HTZ objasnio kako su pomiješali Rovinj i Korčulu: Kažu bila je to nenamjerna pogreška Zapljena u Rovinju - 1 Proizvodio i preprodavao Najveća zaplijena droge u Istri ove godine: Policija kod 51-godišnjeg muškarca pronašla više od 10 kilograma raznih supstanci

"Znaju se zaletiti u lice, malo raskrvare ljudima usnice, ali jednom je baš bilo opasno, to nije baš lijepo za vidjeti", kaže Danijel.

Rovinj je već godinama u borbi s njima. Kao i cijela zapadna obala Istre. Zatvaranjem odlagališta otpada, i u potrazi za hranom - došli su u gradove, i tu se namnožili.

"Mi smo dosta specijaliziranih tabli postavili po gradu baš upravo na mjestima gdje su se galebovi naviknuli i čekaju da svoje žrtve, da ih napadnu i da im uzmu nekakav kolač ili nešto iz ruke", kaže gradonačelnik Rovinja Marko Paljaga.

Galebovi, osim što što mogu nanijeti ozljede mogu i širiti bolesti.

"Upravo zbog toga što je galeb klaukovac promijenio svoju biologiju, uselio se u gradove, rado kopa po smetlištima, dolazi iz jedne prljave sredine i zasigurno je moguće da samim time je i potencijalni prenosilac različitih bolesti", upozorava Nediljko Landeka iz ZJZ-a Istarske županije.

Posegli za jedinim dopuštenim rješenjem

Kako bi se olakšao život stanovnicima gradova uz more, posegnulo se za jedinim uspješnim, i dopuštenim rješenjem. Zamjenom galebovih jaja njihova se vade iz gnijezda i postavljaju se plastična.

"I nakon dvije, tri godine oni napuštaju ta gnijezda jer da tako kažem shvaćaju da se tu ništa ne dešava. Znači na tim pozicijama nema podmlatka i napuštaju tu poziciju", objašnjava Branko Jurić iz Veterinarske bolnice Poreč.

A istovremeno se i smanjuje njihov broj. Krajem mjeseca kreće nova tura zamjene galebovih jaja. Procjenjuje se da će ih se ove godine u Istri zamijeniti oko 3 i pol tisuće.

"To je godišnje 3 i pol tisuće manje ptića, ako izračunamo u 10 godina, onda znamo koliki je to broj, i koliko smo smanjili populaciju, ustvari otjerali populaciju iz grada", dodaje Jurić. No, posla još ima.

"Doslovce kradu hranu gostima sa stola"

Danas i u Rovinju otvorene terase kafića i restorana. Koliki problem agresivni galebovi stvaraju ugostiteljima za Dnevnik Nove TV opisala je ugostiteljica Rebecca Pellizzer, vlasnica restorana na samoj obali.  

"Problem je svake godine sve veći i veći. Stvaraju veliki problem jer najčešće doslovce kradu hranu sa stola, dok konobari nose hranu bez problema ju uzmu i odlete. Gosti se žale, a mi ne možemo ništa. Naravno, promijenimo tanjur, ali ovo je veliki problem koji ne možemo sami rješavati", kaže ugostiteljica. 

Dodaje kako se posebno usplaše djeca, a suza je bilo i kod konobara i kod gostiju. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene