Plenković na predizbornom skupu Grabar Kitarović - 1
Plenković na predizbornom skupu Grabar Kitarović - 1 Foto: Josip Regovic/Pixsell

Kolumnistica portala DNEVNIK.hr, komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček, komentirala je nastup premijera Andreja Plenkovića na velikom predizbornom skupu HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.


HDZ-ova kandidatkinja za drugi mandat na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Zagrebu imala veliki skup koji je trajao više dva sata, a obilježili su ga (i) energični govori premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Vezani članci Gabrijela Kišiček i Zoran Milanović Komunikacijska stručnjakinja o govoru izabranog predsjednika: ''Ima nešto novo u komunikaciji Zorana Milanovića'' Gabrijela Kišiček i Vjekoslav Đaić ''Grabar-Kitarović održala pravi državnički, damski govor, konačno je opuštena'', evo i kako bi mogao izgledati inauguracijski govor

"Andrej Plenković rijetko se može vidjeti u ovakvom govorničkom izdanju, ali kao predsjednik HDZ-a ima obavezu sudjelovati na motivacijskim skupovima svoje stranke pa onda održati i motivacijski govor. I upravo se to moglo iščitati iz njegova jučerašnjeg nastupa: obaveza.

Činjenica da govor počinje s 'upozoravanjem' publike na to koliko je sati i kritiziranjem prethodnika jer su umjesto dogovorene tri minute govorili 15 minuta (pa makar i s osmijehom na licu), pokazuje da je ovo za njega još jedna protokolarna obaveza koju mora 'odraditi'.

On je pokušao biti energičan u svom nastupu, izraženom gestom, dramatičnim stankama, naglašavanjem ključnih poruka... Ali, dojam energičnosti kvari nemogućnost kontroliranja glasa, pa onda umjesto da dvorana 'odzvanja' gromoglasnim govorom Andreja Plenkovića, čuje njegovo vikanje i bespotrebno trošenje glasnica, čime ni na koji način ne pridonosi stvaranju dojma autentičnosti entuzijazma", komentirala je komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

Podsjetimo, na velikom predizbornom skupu u Ciboni bilo je devet govornika, uključujući Grabar-Kitarović. Skup je trajao više od dva sata, a najveće ovacije dobio je Jakov Kitarović

Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.