Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Fužinama se protive planiranoj vjetroelektrani iznad naselja Lič. Kažu, projekt je ekološki potpuno neprihvatljiv, planirana je gradnja preblizu naselja, a uništit će se i 30 hektara šume koja je stanište mnogim ugroženim i zaštićenim vrstama.


Ne želimo vjetropark iznad svojega mjesta složni su stanovnici Liča. 'I tako malo nas ima u selu, još će nas biti manje', kazao je Miljenko Jurković. Protiv izgradnje golemih vjetrenjača, kazali su, razloga je mnogo. 'To je prostor šume, a ne makije ili goleti, slično onim prostorima na kojima su se dosada izgradili vjetroparkovi u Hrvatskoj pa i šire', kazala je Jadranka Zanoškar Radošević iz Ekokvarnera.

>>
Gorski kotar turistički hit: Ima za svakoga ponešto!

Vezani članci Doček Nove godine u Fužinama, arhiva (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Znate li gdje ćete za Novu? U ovom su dijelu Hrvatske gotovo sve kuće, apartmani i sobe već rezervirani Vjetrenjača (Foto: Dnevnik.hr) Opskrbljivat će 50 000 kućanstava - u Benkovcu niče nova investicija vrijedna pola milijarde kuna

Općinski vijećnik, Željko Perković je kazao da na tom području postoji osam ugroženih biljnih vrsta, da postoji 99 ptica od koji je 98 zaštićeno. A ugrožena je, tvrde, i egzistencija jer mnogi u ovome kraju žive od turizma. 'Da li će nam ljudi koji prvenstveno ovdje dolaze zbog očuvane prirode i zbog prirodnih ljepota, i tada htjeti doći', upitao je Marinko Jakovljević, direktor iz Fužine.

Optužuju gradonačelnika da je samovoljno promijenio prostorni plan. 'Odgovorno kažem da je prostorni plan usvojen po svim zakonskim osnovama', kazao je Marinko Kauzlarić, načelnik općine Fužine.

Projekt bi općini trebao donijeti i značajan novac za tako malu lokalnu zajednicu. 'Jednokratna uplata od 3,5, 4 milijuna vrlo značajna a sljedećih 14, 15 godina po 1,5 milijuna kuna godišnje, što iznosi otprilike i 15-ak posto proračuna', kazao je Kauzlarić.

Mještani pak kažu, nije u šoldima sve. Život s vjetrenjačama nije ugodan. Protiv vjetroelektrane spremni su boriti se i referendumom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook