Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele ih

Fužine se bore s vjetrenjačama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Fužinama se protive planiranoj vjetroelektrani iznad naselja Lič. Kažu, projekt je ekološki potpuno neprihvatljiv, planirana je gradnja preblizu naselja, a uništit će se i 30 hektara šume koja je stanište mnogim ugroženim i zaštićenim vrstama.

Ne želimo vjetropark iznad svojega mjesta složni su stanovnici Liča. 'I tako malo nas ima u selu, još će nas biti manje', kazao je Miljenko Jurković. Protiv izgradnje golemih vjetrenjača, kazali su, razloga je mnogo. 'To je prostor šume, a ne makije ili goleti, slično onim prostorima na kojima su se dosada izgradili vjetroparkovi u Hrvatskoj pa i šire', kazala je Jadranka Zanoškar Radošević iz Ekokvarnera.

>>
Gorski kotar turistički hit: Ima za svakoga ponešto!

Pročitajte i ovo Groblje - 1 Olakšanje za vjernike Ublažena stroga pravila oko kremacije pokojnika: Dio pepela moći će se čuvati i kod kuće Slika nije dostupna Sudac ubio psa pred očima vlasnika

Općinski vijećnik, Željko Perković je kazao da na tom području postoji osam ugroženih biljnih vrsta, da postoji 99 ptica od koji je 98 zaštićeno. A ugrožena je, tvrde, i egzistencija jer mnogi u ovome kraju žive od turizma. 'Da li će nam ljudi koji prvenstveno ovdje dolaze zbog očuvane prirode i zbog prirodnih ljepota, i tada htjeti doći', upitao je Marinko Jakovljević, direktor iz Fužine.

Optužuju gradonačelnika da je samovoljno promijenio prostorni plan. 'Odgovorno kažem da je prostorni plan usvojen po svim zakonskim osnovama', kazao je Marinko Kauzlarić, načelnik općine Fužine.

Projekt bi općini trebao donijeti i značajan novac za tako malu lokalnu zajednicu. 'Jednokratna uplata od 3,5, 4 milijuna vrlo značajna a sljedećih 14, 15 godina po 1,5 milijuna kuna godišnje, što iznosi otprilike i 15-ak posto proračuna', kazao je Kauzlarić.

Mještani pak kažu, nije u šoldima sve. Život s vjetrenjačama nije ugodan. Protiv vjetroelektrane spremni su boriti se i referendumom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene