Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se trend pada sloboda u svijetu

Istraživanje pokazalo: Hrvatska je slobodna zemlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od trećine svjetskog stanovništva, oko 2,6 milijardi ljudi, živi u državama i područjima zahvaćenim represijom, korupcijom i teškim kršenjima ljudskih prava.

Najgore stanje je u Siriji, Tibetu i Somaliji, objavila je udruga za promicanje političkih prava i građanskih sloboda Freedom House u svom godišnjem izvješću, koje Hrvatsku smješta u skupinu slobodnih zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Kućama se vraćaju ozlijeđeni, unakaženi ili mrtvi: ''Mlad sam i želim živjeti svoj život'' Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Protekla godina, obilježena masovnom migracijom, suzbijanjem slobodnog mišljenja, ksenofobijom i terorističkim napadima, bila je deseta godina za redom u kojoj je zamijećen trend pada sloboda na globalnoj razini, ističe se u izviješću 'Sloboda u svijetu 2015'.

Diljem svijeta, 86 država i teritorija su označene kao slobodne na temelju političkih prava i građanskih sloboda, 50 spada u skupinu neslobodnih, a 59 djelomično slobodnih država i teritorija.

Hrvatska je još od 2001. uvijek u kategoriji slobodnih zemalja. U kategoriji političkih prava dobila je ocjenu 1 (1 najbolja, 7 najgora), a u kategoriji građanskih sloboda ocjenu 2, što čini prosjek od 1,5 i status slobodne zemlje. Ocjene za Hrvatsku identične su u zadnjih pet godina.

Organizacija ocjenama od 1 do 7 ocjenjuje stanje političkih prava i građanskih sloboda u zemljama svijeta gdje je najviša ocjena 1 koja znači demokraciju najbližu idealu, ocjena 2 njezinu nešto manju razvijenost, a najniža ocjena 7 označava praktički odsustvo političkih prava i sloboda.

Kad su u pitanju zemlje u susjedstvu, Slovenija ima ocjenu 1, najvišu, a Srbija i Mađarska 2, koja ih i dalje svrstava u red slobodnih zemalja. Crna Gora ima ocjenu 3, a Bosna i Hercegovina 3,5 što ih čini djelomično slobodnim zemljama. Uz Makedoniju, Albaniju, Ukrajinu, Tursku, Kosovo i Moldaviju to su jedine djelomično slobodne zemlje u Europi. Bjelorusija i Rusija su u kategoriji neslobodnih.

Većina neslobodnih zemalja su bliskoistočne ili sjevernoafričke države, gdje 85 posto stanovništva živi pod rerpresijom, zemlje subsaharske Afrike, njih 20, kao i zemlje u Euroazije u kojoj niti jedna nije svrstana u skupinu slobodnih zemalja.

Izvješće izdvaja Sjedinjene Države u kojima se situacija, iako su slobodne, pogoršava, navodeći 'zabrinjavajuće povećanje uloge privatnog novca u predizbornim kampanjama', zakonodavne blokade, nedovoljnu otvorenost vlade, rasnu diskriminaciju i disfunkcionalni kaznenopravni sustav.

Slobode su se 2015. smanjile u 72 države, najviše u zadnjih deset godina kada je počeo taj trend.

Situacija se poboljšala u 43 države, primjerice u Burkini Faso, Mianmaru, Nigeriji i Šri Lanki, koje su sve održale izbore.

Usporavanje kineskog gospodarstva i niže cijene sirovina ostavile su traga, rekao je Arch Puddington, potpredsjednik za istraživanja Freedom Housea i jedan od autora izvješća.

'U mnogim zemljama s autoritarnim vladama, pad prihoda zbog pada cijena sirovina potaknuo je diktatore da pojačaju politički represiju i obruše se na navodne strane neprijatelje', istaknuo je. 'Demokratske zemlje izložene su pritisku terorističkih napada i nezapamćenog broja izbjeglica, posljedica regionalnih sukoba kao što je sirijski građanski rat'.

Izvješće upozorava također na manjak napretka kad je riječ o pravima žena.

Izdvajajući kao pozitivne pomake sudjelovanje žena u Saudijskoj Arabiji na izborima i ukidanje kaznenog djela preljuba u Južnoj Koreji, izvješće ističe da ti 'jako ograničeni koraci koji su pozdravljeni kao pobjede... pokazuju koliko su mala očekivanja kad je riječ o napretku prema rodnoj ravnopravnosti'.

Najgore ocjene u izvješću dobili su Sjeverna Koreja, Uzbekistan, Eritreja, Turkmenistan, Zapadna Sahara, Sudan, Srednjoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja i Saudijska Arabija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene