Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramotna presuda

Žrtva fratra pedofila za Dnevnik Nove TV: "Meni se stanje pogoršava". Bludni franjevac kažnjen tek novčano

Aktualno Galerija Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 1 Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 2 Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 3 Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 4 Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 1 Galerija 1/8 >>
Jedna zasad nepravomoćna presuda već podiže prašinu. Splitski fratar pedofil koji je seksualno zlostavljao mladiće u sakristiji mora svojoj žrtvi platiti samo 90 tisuća kuna odštete.

Bludni franjevac izbačen je iz crkve, ali još uvijek je na slobodi dok su s druge strane njegove žrtve traumatizirane i bolesne. Već su jednom stale pred kamere Provjerenog, a danas i za Dnevnik Nove TV.

Ono što mu se prije 25 godina dogodilo obilježilo ga je za cijeli život. Imao je tek 15 godina kada ga je fratar seksualno zlostavljao.

"Ja imam rane, mislim to su strašne rane, školske rane, to su rane života, to su rane koje se ne može ni ljubavno ni seksualno ispuniti, to su rane koje su te uništile“, rekla je žrtva zlostavljanja.

Cijeli život dokazuje svoju istinu. Sud je tek sada potvrdio da ga je splitski fratar zlostavljao. Za to će dobiti tek 90 tisuća kuna odštete.

"Meni se stanje pogoršava"

"Nekada milijuni ne znače ništa da bi bol vaša bila obeštećena, meni se stanje pogoršava jer ja nisam od svoje biskupije prihvaćen, ja nisam upitan - tko plaća tvoje lijekove, kako se nosiš sa životom“, kazao je.

Dnevnik Nove TV u posjedu je presude u kojoj piše da žrtvi moraju podmiriti i 12 tisuća kuna sudskih troškova. Iz splitskog općinskog suda kažu da ne mogu komentirati nepravomoćnu presudu. Prozvani svećenik dok ga papa Franjo nije izbacio zbog pedofilije, bio je dio franjevačkog reda konventualaca. Njihovo je sjedište na svetom Duhu.

"Želimo istaknuti da je stav Provincijske uprave u potpunosti na tragu aktulanih smjernica pape Franje i nadležnih vatikanskih institucija o borbi protiv svih oblika seksualnog i drugog nasilja, pogotovo kada se radi o borbi protiv pedofilije“, poručili su iz Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Pedofil je još na slobodi

Sa svojih 80-ak godina on je danas na slobodi, iako bi trebao biti iza rešetaka.

"Sve to ovisi o nizu odnosa koji se događaju između žrtve i počinitelja. Kazne su od nekakvih minimalnih godinu dana zatvora do najviše 15 godina", rekla je sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić.

Iz Hrvatske biskupske konferencije za Dnevnik Nove TV odgovaraju da osuđuju spolno zlostavljanje.

"Na svim razinama u Crkvi vrlo se otvoreno razgovara o toj temi te su poduzete brojne mjere i stvorene potrebne strukture, svaka metropolija ima ured te svaka biskupija povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, kako bi se takve pojave iskorijenile i prevenirale.", kazali su.

Dodaju da žrtve ne zaslužuju samo novčanu već i moralnu podršku. Ali to je ono što ovaj mladić nije dobio.

"Boli me što nisam prigrljen i zagrljen. Ja ne mrzim, ja patim kao neko napušteno dijete koje je nogom nabijeno iz Crkve", rekla je žrtva

Danas živi pod tabletama, uzeo mu je zdravlja, ali kaže ne i vjeru.
Fratar zbog zastare vjerojatno neće odgovarati iako bi trebao dobiti najveću kaznu, i on kao zlostavljač, ali i oni koji su o tom istom gnjusnom zločinu godinama šutjeli.

Više o odluci splitskog Općinskog suda možete pogledati u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Ćorić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene