Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni

Učitelji vikali Jovanoviću: To je sramota!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat hrvatskih učitelja prosvjedovao je ispred Ministarstva obrazovanja.

Stotinjak članova Sindikata hrvatskih učitelja prosvjedovali su ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zbog nacrta pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama te nacrta pravilnika o djelokrugu rada tajnika i administrativno-tehničkim pomoćnim polovima u osnovnoj školi. 

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje" Prosvjed vatrogasaca na Trgu svetog Marka u Zagrebu - 3 Oglasile se i sirene VIDEO/FOTO Sve je gorjelo na prosvjedu vatrogasaca: "Ovo tako dalje ne može"

Prosvjednici su izvikivali: 'Ministre javi se!'

Ministar je sišao među prosvjednike i podijelio im obrasce za javnu raspravu. Oni su te obrasce podrapali, izvikujući mu da je to sramota. 'To je sramota! Da ste nam dopustili da reagiramo na vrijeme, ovakvih sramotnih pravilnika ne bi bilo!', rekla je jedna ljutita prosvjednica.

Jedna nam je učiteljica rekla kako ona radi u tri škole da bi ispunila kvotu radnih sati, a sada će moći, prema pravilniku, raditi samo u jednoj, te da financijski ispada da će na taj način raditi samo za penziju.

Jovanović je potom dao izjavu u kojoj je rekao da javna rasprava još traje i da se svatko može uključiti u nju. 'Neće biti smanjivanja plaća, već se uvodi red', kaže Jovanović te dodaje kako bi se nekim učiteljima prema novom pravilniku plaća i povećala za stotinjak kuna.

Jovanović: Nema razloga za prosvjede učitelja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je kako je za danas najavljeni prosvjed učitelja nepotreban jer je javna rasprava o pravilniku koji će urediti njihove radne obaveze u tijeku i u njoj mogu sudjelovati svi sa svojim prijedlozima ili primjedbama.

U jednom trenutku je Jovanović izašao van podijeliti učiteljima papire za javnu raspravu, na što su učitelji burno reagirali, poderali ih i povikali mu: 'Ovo je sramota!'

Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj i srednjoj školi je u javnoj raspravi, a zadatak mu je ispraviti sve nepravilnosti koje su se uočile u proteklom periodu tako da svi poslovi učitelja i stručnih suradnika u školama budu jasno evidentirani i jednoznačno specificirani, izjavio je Jovanović uoči sjednice Vlade. Istaknuo je i da se njime ništa ne mijenja te da će 'učenici imati jednako kvalitetnu nastavu, kako redovitu, tako i dopunsku, dodatnu i izbornu, kao i sve izvannastavne aktivnosti koje su bile do sada u školama'.

Izjave čelnika sindikata o problemima koje bi pravilnik mogao izazvati u školama Jovanović je pritom ocijenio zlonamjernima. 'Komentari u medijima potpuno su zlonamjerni, ni na koji način se ne ugrožava odgojna ni bilo koja komponenta u školama', rekao je.

'Prosvjed je potpuno nepotreban jer traje javna rasprava. Dakle ako imaju primjedbe, prijedloge i poboljšanja neka ih pošalju u javnu raspravu. Treba naglasiti da je prijedlog pravilnika izabralo jedanaesteročlano povjerenstvo, a pozvani su i predstavnici sindikata da u njemu sudjeluju', poručio je Jovanović.

Dodao je i kako je upravo ova akreditacija način na koji se može donijeti odluka koja će biti temeljena na činjenicama 'i nitko neće moći optužiti Ministarstvo da donosi nekakve političke odluke. I dalje će raditi u školi kao i do sada', poručio je Jovanović učiteljima.

Upitan pak za stanje u Institutu za migracije, ministar Jovanović kazao je da se radi na evaluaciji stanja na temelju koje će se 'ići u odluke po kojima neki instituti više neće postojati, neki će se međusobno spojiti, neki će se pripojiti sveučilištu, a neki će ostati samostalni'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene