Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Puli je pronađen pločnik iz rimskog doba.


Na istočnoj strani Kapitolinskog trga, odnosno na početku Kandlerove ulice prilikom nastavka iskopa kanala za struju pronađen je stariji pločnik na relativnoj dubini od 60 do 80 centimetara.

Vezani članci Hitna pomoć u Puli FOTO Zbog novih stupića hitna nije mogla s kolima do pacijenta, građani bijesni: "Čovjek umalo nije umro..." Edina Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci Što je bilo u vinkovačkom rimskom sarkofagu? "Kad smo ga praznili pronašli smo..."

>> Senzacionalno arheološko otkriće u Topuskom!

Pločnik je dijelom očuvan, no uglavnom oštećen kod postavljanja brojnih instalacija i priključaka za okolne zgrade. Dijelom kanal iskopa prati staru, vjerojatno austrijsku, željeznu cijev koja je postavljena na većoj dubini od razine pločnika, što znači da je prilikom postavljanja te cijevi pločnik dijelom uklonjen. Pločnik je izgrađen od većih i manjih nepravilnih kamenih vapnenačkih ploča prosječne širine 70 x 50 centimetara, debljine oko 5 centimetara.

Vjerojatno se radi o antičkom popločanju, koji je pronađen i kod obnove pločnika Foruma 2006. godine, priopćio je Arheološki muzej Istre iz Pule.

Pronađeno i srednjovjekovno groblje

Istovremeno, tijekom plinofikacije središta grada, bageri su u Puli zahvatili podzemno srednjovjekovno groblje. Vjerojatno pripadaju nekadašnjem srednjovjekovnom samostanu sv. Mihovila. Zanimljivo je i da se u Danteovoj Božanstvenoj komediji spominju grad Pula i groblje, zbog čega mnogi misle da se upravo ovo groblje spominje u poznatom Danteovom djelu.

'Tu smo pronašli nekoliko kosturnih grobova, obloženih sa škriljama, koji odgovaraju dakle tom srednjovjekovnom razdoblju groblja oko samostana sv. Mihovila', rekao je voditelj srednjovjekovne zbirke pulskog Arheološkog muzeja Željko Vujičić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju