Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grobnica iz 5. st. prije Krista

Senzacionalno arheološko otkriće u Topuskom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analiza nakita otkrivenog u grobnici govori da je njegova vlasnica bila princeza ili svećenica, koja je živjela u 5. stoljeću prije Krista! Ovo je prvo takvo otkriće, a svaki sličan nalaz imenovat će se po prvotnoj lokaciji Turska kosa.

Tajna trinaestog ili Blankinog groba je otkrivena. Vraća nas u 5. stoljeće prije Krista, a priča priču o mladoj ženi iz ilirskog naselja. 'Uz nju, u grobu su pronađena i 2 zrna jantara. To govori da je pripadnica više klase, svećenica ili princeza', rekao je arheolog i povjesničar Filip Matijević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fantastično arheološko otrkriće Pronađena najstarija proteza na svijetu, možda čak iz 14. stoljeća - napravljena od pravih zuba Slika nije dostupna Radarske analize NADOMAK POTVRDE?! Veliko otkriće o tajni podzemne prostorije

'Od kostura nismo našli ništa osim krune od zuba. Caklina je najotpornija i ona se uspjela sačuvati. Da je istraživanje bilo kroz 100, 200 godina, vjerojatno ne bismo ni to našli', kaže Lazo Čučković, arheolog iz Gradskog muzeja u Karlovcu.

Vrijedno otkriće stiglo je u posljednji trenutak. A ime nosi po našoj skakačici u vis koja je upravo u to vrijeme pokušavala srušiti svjetski rekord. Uz svećenicu ili princezu iz starijeg željeznog doba, pronađene su dvije ogrlice i jedinstveno oglavlje s rogovima.

>> Pronađena dva desatna broda u dubrovačkom podmorju

'Prikaz rogova u antičko vrijeme se pojavljuje u kontekstu nekih božanstava', kaže Čučković.

Na prostoru od oko 10 tisuća četvornih metara, pronađeno je cijelo naselje. Najveće svetište od naših krajeva do grčke Olimpije.

'Svetište se ističe po broju pronađenih glinenih idola. Broj je prešao 700', dodaje Matijević.

Iskapanja su počela kao potraga za zlatnim teletom. Umjesto biblijskog simbola štovanja, otkriveno je prapovijesno naselje. A kako se čini, i njegova vladarica.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene