Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispisani grafiti

FOTO Pogledajte što su vandali napravili na groblju u Bribiru! Šokirani mještani ugledali ustaške simbole i gadljive poruke

Prizori s groblja
Prizori s groblja Foto: Facebook/Biskupija dalmatinska
Groblje u Bribiru u Šibensko-kninskoj županiji u ponedjeljak je osvanulo ispisano grafitima s ustaškim simbolima.

U popodnevnim satima bribirski stanovnik čuvao je svoje stado kada je ugledao natpise na zidovima kulturno-povijesnog kompleksa Bribirska glavica.

Na zidu je oslikana hrvatska zastava sa slovom U, a pored zastave je pisalo ZDS i "Četnici, odlazite!". Također, na obje strane stubova ulaza na groblje vide se slovo U i svastika. S istim simbolima oštećena je obiteljska grobnica Gnjidić, koja se nalazi na ulazu u groblje. O svemu je odmah obaviještena policija, koja je nakon 40-ak minuta izišla na mjesto događaja i napravila očevid, a o cijelom događaju javnost je na svojoj stranici na Facebooku izvijestila Eparhija dalmatinska.

Sličan uznemirujući događaj dogodio se samo nekoliko dana ranije u župi Ravnokotar, gdje su također pronađeni ustaški simboli. 

Pročitajte i ovo Tuneli ispod Gaze - 5 Rat na Bliskom istoku Izraelska vojska u Hamasovim tunelima otkrila potpuno nepoznato oružje: "Ovo nije nikad viđeno!"

Pročitajte i ovo Ilustracija Zahlađenje Stiže velika promjena vremena! Upaljeni meteoalarmi - past će obilna kiša, moguć je i snijeg

"S velikim žaljenjem primorani smo obavijestiti javnost o ovim neljudskim djelima koja su uznemirila mnoge mještane navedenih sela, kao i cijelu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim incidentima pojedinci koji su još uvijek zarobljeni u nekim prošlim vremenima prema svima nama, pokušavaju poremetiti bratske i dobrosusjedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i, koliko god nas ljutili i udarali, ne možemo im dopustiti da uspiju te namjere. Svatko tko vjeruje u Boga, bez obzira na koji mu se način molio, osudit će takve postupke jer je više nego jasno da Bog gaji neizmjernu ljubav i milost prema svakom čovjeku i da svako zlonamjerno djelo učinjeno u ime i zaštitu neke vjere, nikako nema legitimiteta, ni pred našim zajedničkim Bogom, ni pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara. 

"I dok ovakvi incidenti, koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine, najčešće ostaju nekažnjeni, a njihovi počinitelji nepoznati, za slične incidente koji se ovih dana događaju u virtualnom svijetu, Srbin porijeklom iz Hrvatske je uhićen. Zbog objava na Facebooku zbog navodnog kršenja Zakona o javnom redu i miru osuđen je na 15 dana zatvora.

Pročitajte i ovo Coca-cola i Romerquelle voda Trovanja gaziranim pićima Jedan muškarac se još uvijek oporavlja, ponovo se oglasila Coca-Cola: "Sada znamo da je riječ o izoliranom slučaju"

Najoštrije osuđujemo svako ponašanje koje potiče nacionalizam i vjersku diskriminaciju, bez obzira s koje strane dolazilo, te smatramo da bi posljedice takvog nedjela trebale biti jednake za sve. Na nama je da kao ljudi i kršćani pokažemo da mržnji nema mjesta u našim srcima niti u javnom prostoru. Zato pozivamo svu našu braću i sestre u Kristu da nam pomognu u sprječavanju ovakvih incidenata ubuduće te ako uoče neprimjerene radnje odmah obavijeste nadležna tijela", poručila je Eparhija dalmatinska.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene