Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne voze katamarani

FOTO JAKO JUGO NA JADRANU: Vjetar ruši stabla, valovi potapaju brodice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevrijeme praćeno jakim jugom pogodilo je južni i srednji Jadran. U Šibeniku se srušilo stablo, a na Hvaru su se potopile dvije brodice.

Na Južnom i srednjem Jadranu puše jako jugo zbog kojeg su u prekidu i sljedeće katamaranske linije:  Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula i trajektne Sumartin-Makarska, Split-Vela Luka, Sućuraj-Drvenik i Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli. Na šibenskom području u prekidu su brzobrodske linije prema Žirju i Kaprijama.

Pročitajte i ovo Tuča u Slavonskom Brodu Dobro je biti na oprezu Oluja pogodila dijelove Slavonije, potopila Slavonski Brod: Što nas očekuje danas? Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Oluja i poplave Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom"

Jugo je napravilo štetu na Hvaru gdje je potopilo dvije brodice i na obalu izbacilo kamenje teško i do 20 kilograma, a u na šibenskom Baldekinu srušilo je stablo, a na splitskom Pazaru pod silinom vjetra odlomile su se grane. Na sreću nitko od prolaznika nije ozlijeđen. Najjači udar juga izmjeren je na Mljetu - 50 čvorova, tj. 25 m/s.

Iz Centra 112 doznaje se kako je vjetar iščupao nekoliko stabala u naseljima Vaćane i Tribunj, a granu koja se odlomila sa stabla pored šibenske sportske dvorane na Baldekinu uklonili su djelatnici šibenske gradske tvrtke Zelenilo d.o.o.

Šibenska gradska uprava sve je svoje službe stavila u pripravnost.

Iz Ureda gradonačelnika napomenuli su kako je vozilo Vodovoda i odvodnje d.o.o. za odčepljivanje šahtova od jutros na terenu i otklanja neprilike koje su stvorile obilne oborine.

Mjerni uređaji portala Šibenik meteo zabilježili su, naime, prosječno pet do 15 litara novih oborina, s tim da je u nekim mjestima, poput Ljubitovice, zabilježeno i do 70 litara po metru četvornom.

Obilno je napadalo i na širem drniškom području gdje je zabilježeno preko 40 litara kiše po metru četvornom.

Kako doznajemo od dežurnog prognostičara DHMZ-a jugo će već poslijepodne početi slabiti i okretati na jugozapadnjak, a na srednjem Jadranu i na sjeverozapadnjak.

Oštećen i stoljetni hrast u Sinju

Olujno nevrijeme je tijekom jutro zahvatilo i sinjsko područje gdje je prouzrokovalo štetu na električnim vodovima, oštetilo stoljetni hrast na rubnom dijelu grada, grane su padale po kolniku, a štete je pretrpio i jedan ugostiteljski objekt i osobno vozilo.

Olujno jugo je lomilo grane i električne vodove tako su Sinjani i Otočani pola sata bili bez struje. Naletima jakih udara vjetra nije odoljelo ni jedno od najstarijih stabala u Sinju, Bokin hrast, čija se starost procjenjuje na 180 godina.

Dio hrasta pao je na ugostiteljski objekt i oštetio jedan osobni automobil. Odlomljene grane razasule su se i po kolničkom traku državne ceste D1.

Brzom intervencijom sinjskih vatrogasaca i nadcestarije granje je uklonjeno, a promet se odvijao jednim kolničkim trakom. Na teren su izišle i stručne službe Grada kako bi utvrdili štetu.

>> VIDEO Italiju nakon kiša pogodile pijavice i tornada

Do kraja dana obilnija kiša, ponegdje uz grmljavinu, očekuje srednji Jadran i Liku. Poslijepodne na Jadranu, a navečer i u noći mjestimice u unutrašnjosti, slijedi prolazno razvedravanje.

Na većem dijelu Jadrana nastavit će puhati jako i olujno jugo i jugozapadnjak, a najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 7 do 12, na Jadranu i u Slavoniji 14 do 19 stupnjeva Celzijusa. (Hina/TV)

Imate li i vi fotografije olujnog nevremena šaljite nam ih na moj.report@novatv.hr

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene