MUP je objavio prijedloge novih pločica, a u tijeku je javna rasprava. Neki od stručnjaka ne podržavaju niti jedan od prijedloga.


Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je prijedloge novih hrvatskih registarskih pločica i otvorilo javnu raspravu u sklopu koje građani mogu izraziti mišljenje o ponuđenim opcijama. Izabrane pločice trebale bi zamijeniti trenutne koje su u upotrebi od 1992. godine.

Vezani članci Alemka Markotić i Natalija Prica I Alemka Markotić i Bandićeva zastupnica Natalija Prica bore se za titulu ''Zagrepčanka godine'' Ruševina u Zagrebu Grad Zagreb ima nove primjedbe: Zakon o obnovi Zagreba ipak nije upućen u javnu raspravu

Javna rasprava traje do 11. siječnja, a među MUP-ovim prijedlozima je i zaržavanje postojećeg koncepta rasporeda slova i brojeva na pločici, uz dodavanje plavog pravokutnika na njezin lijevi dio, dok bi grb prešao na desnu stranu.

Ovo su prijedlozi za nove registracijske oznake

Prijedlog je i da se dosadašnje označavanje gradova zamijeni nazivom koji je vezan uz županiju i Grad Zagreb, ali i da na pločicama za neko registracijsko područje budu slučajno odabrana slova i brojevi koji ne bi bili vezani za naziv grada ili županije.

Stručnjaci nisu oduševljeni

Portal vidauto.com provjerio je mišljenje stručnjaka o novim pločicama. Tako grafički dizajner doc. dr. sc. Nikola Djurek smatra da je kod predloženih pločica glavni problem, tvrdi, izrazita tipografska nepismenost, odnosno pismo (font) nije rađen za tu primjenu. Problem je, smatra, i identitet Hrvatske jer grb ne funkcionira u predloženoj veličini.

Grafička i web dizajnerica Sunčana Špriovam također nije zadovoljna prijedlozima i ne podržava niti jedan od njih. Za dizajnera Hrvoja Bielena pločice su "dosadne i neinventivne, zastarjele i nečitke."

Vidiauto.com na testni je automobil postavio predložene pločice, kao i britanske, talijanske, belgijske i švedske te ih uslikao s udaljenosti od pet i 15 metara kako bi vidjeli njihov izgled u praksi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook