Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za EU parlament

FOTO Evo kako su hrvatski birači glasovali po gradovima i općinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još uvijek nepotpuni rezultati izbora za EU parlament su pred nama, a premoćnu pobjedu odnio je HDZ s partnerima. Institut za sinergiju znanosti i društva napravio je prve karte glasovanja po gradovima i općinama, ali na temelju privremenih neslužbenih rezultata.

Nakon obrađenih 99,94% biračkih mjesta, DIP je izvjestio kako je HDZ - ova koalicija 41,43 %, SDP-ova koalicija 29,92 %, ORaH 9,41 % te Savez za Hrvatsku 6,88 posto glasova birača.

Pročitajte i ovo Marko Biočina - 2 o čemu se pregovara? Dnevnik Nove TV proučio program DP-a te ga usporedio s onim HDZ-a i SDP-a: Koliko je tu sličnosti, a koliko razlika? Hrvatski sabor i Europski parlament izbori 9. lipnja Ovo je goruće pitanje Europske Unije, a hrvatski kandidati za europski parlament slažu se oko jednog pitanja

HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, dok je OraH osvojio jedan mandat za EU parlament. Hrvatska u tu instituciju šalje ukupno 11 EU parlamentaraca.

Neslužbeni rezultati: HDZ - ova koalicija 41,43 %, SDP-ova koalicija 29,92 %, ORaH 9,41 %! Tijesno za zadnji mandat

Pogledajte kako su hrvatski birači, točnije njih 25,2 posto, glasovali po gradovima i općinama u priloženim kartama objavljenim na iszd.hr.

Kako izbori ovise o socioekonomskim parametrima možete pogledati na primjeru analize prošlogodišnjih EU izbora koju je napravio Institut.

Promjene koje su se dogodile u odnosu na EU izbore 2013, a koje su omogućile veću dominaciju HDZ koalicije u 2014., mogu se vidjeti na grafikonu lijevo.

Na to je grafikonu prikazan broj glasova (prema nepotpunim rezultatima u ponoć) za SDP koaliciju i HDZ koaliciju u 2013. i 2014. I dok je SDP ostao na jednakom broju glasova, HDZ je uspio podići izlaznost svojih birača. Tu su posebno važna mjesta s većim brojem birača (gornji desni kut).

Uz to se postavlja pitanje koliko Laburisti i ORAH oduzimaju glasova SDP-u. Grafikon lijevo pokazuje odnos udjela glasova za ORAH ili Laburiste i SDP-a.

Zanimljivo kako su podaci za Laburiste poprilično “raspršeni”, što govori da Laburisti “kradu” glasove i desnoj opciji (HDZ-u). Za razliku od njih, ORAH ima vrlo snažnu korelaciju s glasovima za SDP, što ukazuje da je to opcija koja “preuzima” glasače SDP-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene