Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon prijave za silovanje

Forum žena SDP-a traži od Predsjednice da se ogradi od Damira Škare: ''Ne bi je trebao spriječiti srdačan odnos s njim''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratski forum žena SDP-a najoštrije osuđuje svaki čin seksualnog nasilja. U slučaju optužbi koje terete bivšeg saborskog zastupnika i člana HDZ-a Damira Škaru izrazili su nadu da će nadležne institucije u što skorijem roku utvrditi činjenice i postupiti u skladu s njima.

Uzimajući u obzir činjenicu da je u prošloj godini u Hrvatskoj žena žrtava silovanja bilo čak 56 te 30 onih koje su bile žrtve u kaznenim djelima spolnog odnošaja bez pristanka, kao i stav struke da uz svaki prijavljeni slučaj ide još 15 do 20 onih koji ostaju neprijavljeni, nedvojbeno je da su brojke poražavajuće i zvone na uzbunu, poručio je Forum žena SDP-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Apelirali su na predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da se žurno i odlučno ogradi od lika i djela Damira Škare, koji je uhićen pod ozbiljnim optužbama za počinjenje kaznenog djela silovanja.

''Prema našem mišljenju, vrlo je važno da i kao žena, ali i predsjednica države, pošalje snažnu poruku u kojoj oštro osuđuje takav čin i pokaže stav kako seksualno zlostavljanje žena, kao i svako drugo zlostavljanje, treba biti oštro sankcionirano te kako je zadaća cijelog društva da se protiv nasilja nad ženama bori svim sredstvima'', priopćili su.

Smatraju da je u takvoj reakciji ''ne bi trebao spriječiti blizak i iz dostupnih informacija vidljiv srdačan odnos s Damirom Škarom''. Dodaju da nulta tolerancija na seksualno nasilje nema i ne smije imati iznimke.

''Također, uzimajući u obzir da žrtve najčešće zlodjela ne prijave iz straha od prijetnji, pritiska okoline, stigme i nepovjerenja u zaštitu koju moraju dobiti, takvu poruku od žene koja obnaša jednu od najviših funkcija u državi smatramo nužnom i neophodnom. Oštra osuda predsjednice države tako bi poslala poruku cjelokupnoj javnosti o neprihvatljivosti zlostavljanja žena, ohrabrila žrtve na prijavu i trasirala put postupanjima beskompromisnog procesuiranja počinitelja'', zaključuje Forum žena SDP-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene