Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne spore dogovoreni iznos

Fortenova: ''Poštujemo nagodbu i sve obveze. Dobavljačima smo predložili plaćamo u skladu s mogućnostima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su se dobavljači nekadašnjeg Agrokora sastali s Vladom zbog nepoštivanja nagodbe, Fortenova je objasnila kako gleda na zahtjeve dovavljača da se isplata duga odvija po uvjetima u nagodbi.

Na upit N1 televizije, iz Fortenove su objasnili kako gledaju na zahtjeve dobavljača nekadašnjeg Agrokora da se isplata graničnog duga odvija po uvjetima dogovorenima u nagodbi. Odbacuju ponuđenih 5 milijuna eura za ovu godinu.

Pročitajte i ovo Problemi s isplatom graničnog duga dobavljačima (Foto: Dnevnik.hr) u srijedu sastanak s upravom Agrokorovi dobavljači postavili uvjete Fortenovi: Hoće li prihvatiti ponudu da im se dug isplati u manjem iznosu? Slika nije dostupna Predstavnica dobavljača Marica Vidaković Sklopljena nagodba o Agrokoru: "Dugo je trajalo, ali mislim da je na zadovoljstvo svih vjerovnika"

Naveli su da poštuju nagodbu i ispunjavaju sve obveze. "Tako smo, u skladu s postupkom koji propisuje nagodba, utvrdili i s platnim agentom dobavljača usuglasili da dug na ime Uvjetnog prava plaćanja dobavljačima vezan uz operativnu dobit Konzuma u 2018. godini iznosi 17,55 milijuna eura. Ispunili smo i drugu važnu obvezu koju imamo prema nagodbi, a to je osiguravanje refinanciranja SPFA kredita", odgovorili su iz Fortenove na upit N1.

Ponudili dobavljačima model plaćanja

''Mi smo, u skladu s trenutnim okolnostima, dobavljačima ponudili plaćanje iznosa od pet milijuna eura do kraja rujna ove godine, preuzimajući i obvezu da daljnja plaćanja idu sa svakim sljedećim raspoloživim viškom likvidnosti, unutar okvira predviđenih financijskim aranžmanima Fortenova grupe. Na preostali iznos duga, baš kako je to i predviđeno nagodbom, moramo plaćati kamatu dok ne otplatimo cijeli dug.

Ovdje, dakle, imamo s jedne strane zahtjev Udruge dobavljača da se cijeli utvrđeni iznos duga plati odmah, a s druge strane imamo naš prijedlog da se s plaćanjem Uvjetnog prava krene u skladu s mogućnostima, što je izričito predviđeno nagodbom i upravo zato su nagodbom unaprijed utvrđene i kamate do trenutka isplate cijelog duga", poručuju.

Ne spore utvrđeni iznos plaćanja

Ističu i da "Fortenova grupa potpuno redovito podmiruje sve tekuće obveze i ostvaruje dobre rezultate iz operativnog poslovanja", na što će, kažu, biti fokusirani i dalje. ''Utvrđeni iznos Uvjetnog prava plaćanja dobavljačima nitko ne spori, on će biti plaćen u skladu s odredbama nagodbe, a uprava Fortenova grupe će s partnerima i drugim dionicima nastaviti, kao i do sada, razgovarati prije svega izravno'', zaključuju iz Fortenove.

Dobavljači na sastanku s Vladom

Podsjetimo, predstavnici Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, bili su na sastanku u Vladi te su se premijeru Plenkoviću i suradnicima požalili da Fortenova ne poštuje nagodbe. Nagodbom je dogovoreno da će granični dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine.

Međutim, dobavljači su nedavno na sastanku s glavnim izvršnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem stoji da će ove godine dobiti oko pet milijuna eura zaostalog duga. Novi prijedlog vide kao izigravanje nagodbe i očekuju pomoć Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene