Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas, reagirajući na zahtjeve za povećanjem limita za liječenje onkoloških bolesnika, da je Fond skupih lijekova, u kojemu su lijekovi za onkološke bolesnike u većini, povećan za 175 posto u odnosu na razdoblje prije reforme zdravstvenog sustava.


Fond skupih lijekova je kod osnutka 2005. iznosio 25 milijuna kuna, a prije početka reforme 200 milijuna kuna, stoji u priopćenju. Za 2010. u tom je Fondu predviđeno 550 milijuna kuna. Do tako značajnog povećanja došlo je zbog povećavanja broja onkoloških lijekova koji se financiraju iz Fonda, ističe se. Zadnji primjer za to su lijekovi za liječenje zloćudne bolesti pluća i zloćudne bolesti bubrega, a u tijeku je i nabavka medicinskih uređaja, poput linearnih akceleratora, koji se također koriste u liječenju malignih oboljenja, izvijestilo je Ministarstvo.

Vezani članci Potres u Zagrebu Fond za obnovu odgovorio Pavičić Vukičević: "Grad Zagreb kao osnivač Fonda bi trebao znati čime se bavimo. A mogli bi se ugledati u susjedne županije" Marija Barilić i Maja Pletikosa Nalaz Komore u slučaju nasmrt pretučene djevojčice bit će proslijeđen Državnom odvjetništvu: ''Kada se sve prikupi, moći će se poduzimati određene radnje''

>> Raste broj krivotvorenih lijekova

Savez onkoloških udruga, koji okuplja deset udruga pacijenata, pozvao je danas zdravstvene vlasti da povećaju limite za liječenje onkoloških bolesnika jer se, zbog ograničenih sredstava bolnica, pacijentima sve češće uskraćuje potrebna terapija. Udruge upozoravaju da se zbog nedostatka novca produžuju liste čekanja, što je neprimjereno za oboljele od raka kojima je svaki dan važan. (Hina)