Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završni govor

Tužiteljica: Tražimo maksimalnu kaznu za Sanadera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje u slučaju Fimi media nastavljeno je završnim govorom Uskoka.

Nakon što je dopunom obrana dovršen dokazni postupak, suđenje u slučaju Fimi media nastavilo se završnim govorom USKOK-a koji bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, zajedno s ostalim optuženicima i njegovom bivšom strankom tereti za nezakonito izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Terešak: Krali su pojedinci, a ne 22 tisuće članova HDZ-a Slika nije dostupna Odbijen i HDZ Sud odbio ponovno procjenjivati vrijednost Sanaderovih umjetnina

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak na početku iznošenja završne riječi rekla je da je dokazano da su optuženi počinili kazneno djelo. Ivo Sanader je uspostavio sustav koji je imao za cilj pribavljanje protupravne imovinske koristi. Sanader je taj koji je postavio cilj i zlouporabio vlast i političku moć. Dokazano je da su ostali optuženici svojim doprinosom sudjelovali u kriminalnom udruženju. Postupali su po Sanaderovim naputcima koji je svakome podijelio zadatke. Mostečak je rekla i da smatraju da je Sanader dio nezakonite dobiti prebacio na svoju obitelj.

Sanader je svojim protupravnim djelovanjem stekao nepripadajuću imovinsku korist od 15 milijuna i 275 tisuća kuna, a HDZ 30 milijuna i 29 tisuća kuna, rekla je Mostečak.

'Nije točno da je Sander bio trofej'

'Nije točno da su optuženi trpani u istražni zatvor kako bi ih lomili da ga optuže, a da je on bio trofej - kako je svjedočio Sanader. Kazneni zakon ne poznaje termin trofej', rekla je zamjenica ravnatelja USKOK-a.

'Sve je utemeljeno na iskazima i dokazima. Sve snimke njihovih iskaza su dostavljene sudu i nijedna nije skrivena. Sanader optužuje da je ovo politički progon jer je Kosor naredila Bajiću da ga procesuira. To nije točno.Sanadera zanima samo moć i to je vidljivo iz njegovih iskaza u kojima to često naglašava', objasnila je.

Nesporno je da je Ivo Sanader organizator kriminalne skupine, a da su Ratko Maček, Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević njezini članovi. To proizlazi iz materijalnih dokaza i iskaza svih svjedoka, rekla je tužiteljica koja je govorila više od dva sata, nakon čega je sutkinja odredila pauzu i izlaganje je nastavljeno u 12 sati.

USKOK za Sanadera traži maksimalnu kaznu

Sanader je, prema objašnjenju tužiteljice, na vrlo brutalan način izigrao povjerenje koje su mu građani dali na izborima, i ne samo da je je izigrao povjerenje građana na koje se poziva, nego je naštetio ugledu cijele Republike Hrvatske. Zbog svega navedenog sud je pozvala da Sanaderu izrekne kaznu u maksimalnom trajanju.

Sud, rekla je tužiteljica, treba cijeniti Sanaderovu izjavu kada je naveo 'da je znao što će mu se dogoditi ne bi nikada otišao s funkcije koju je obnašao'. Time je pokazao što mu ta funkcija znači, ali isto tako i da nema nikakav kritički odnos prema onome što je činio. Sander je više puta ponavljao da je dobio povjerenje građana, a upravo ta činjenica bi mu prema mišljenju tužiteljstva trebala biti najviše otegotna jer je povjerenje brutalno izigrao.

Kada je u pitanju Ratko Maček predloženo je da Sud ima na umu kriminalnu količinu koja je detaljno iznesena u usmenom izlaganju, kao i činjenicu da je svojim iskazom pridonio utvrđenju strukture grupe i njenog djelovanja.

Za Mladena Barišića zatražena je kazna u trajanju od tri godine zatvora, Nevenku Jurak dvije godine i Branku Pavošević jednu godinu i šest mjeseci zatvora.

USKOK traži i oduzimanje 23,7 milijuna kuna

Osim maksimalne kazne, USKOK je za Sanadera zatražio oduzimanje 23,7 milijuna kuna koliko iznosi nesrazmjer između imovine njegove obitelji i vlasništva čije porijeklo može dokazati.

Za zlouporabu položaja i ovlasti zakon propisuje kazne do 10 godina zatvora, a za organiziranje kriminalne skupine do 5 godina. No, prema sudskoj praksi, jedinstvena kazna mora biti manja od zbroja kazni za oba nedjela.

Suradnica zamjenice ravnatelja USKOK-a, Mirna Rukavina zatražila je da sud u Sanaderovu slučaju primijeni odredbe zakona o proširenom oduzimanju imovinske koristi, jer bivši premijer tijekom suđenja nije dokazao da je velika imovina koju posjeduje njegova obitelj stečena zakonito.

HDZ bi trebao vratiti 30 milijuna kuna

I prva optužena politička stranka, HDZ, trebala bi zbog korupcije svog bivšeg vodstva državi vratiti 30 milijuna kuna koliko je, po tvrdnjama tužiteljstva, ostalo u stranačkom crnom fondu.

U imovinu koja bi po mišljenju tužiteljstva trebala biti oduzeta ulaze i računi na ime njegova punca Ive Šarića, supruge i dvije kćeri, ali ne i trećina vile u Kozarčevoj te stan u Splitu kupljeni devedesetih.

Račune koje je dijelio s puncem Sanader je spomenuo tek u istrazi kada je doznao da su blokirani, a kao ni neke druge račune nije ih naveo u niti jednoj imovinskoj kartici, kazala je tužiteljica.

Dodala je i da je unatoč iznadprosječnim primanjima posljednjih godina Sanaderova obitelj imala i velike rashode, jer su, uz veliku kuću i stalna putovanja, kćeri koja je studirala u Americi davali novac i plaćali stan.

'Da su radili za prosječne plaće svi članovi Sanaderove obitelji morali bi za iznos nesrazmjera raditi 56 godina i ništa ne trošiti', zaključila je tužiteljica ističući i da je Sanader konstantno umanjivao vrijednost svoje umjetničke zbirke.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak završnim govorima predstavnika optuženih pravnih osoba - HDZ-a i agencije Fimi media.

Sanader: Nije me sram ničega što sam radio u životu!

Podsjetimo, optužene se u slučaju Fimi media tereti da su preko marketinške agencije, po kojoj je nazvana afera, izvukli više od 70 milijuna kuna, a uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriče krivnju, dok se HDZ branio tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima. (Hina/A.J.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene