Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmijenjene optužbe

Sanader: Nije me sram ničega što sam radio u životu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izmjene optužnice nastavljeno je suđenje u slučaju Fimi media. Sve optužene strane ponovile ostale su kraj svojih iskaza.

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija nastavilo se dopunom njegove obrane. Posljednjim izmjenama optužnice umanjen je iznos što ga je HDZ navodno izvukao iz državnih institucija i tvrtki s 31,6 milijuna kuna, na 30,25 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Maratonski postupak Stigla odluka Vrhovnog suda za aferu Fimi media: Sanaderu smanjena zatvorska kazna Vrhovni sud o Fimi mediji javna sjednica Vrhovni sud o žalbama za Fimi mediju, Sanader se uključio videolinkom: ''Nema dokaza da je on stvorio i vodio sustav''

'Ovo je već treća izmjena optužnice. USKOK mijenja optužnicu jer ne postoji niti jedan dokaz, tako da optužnica nije utemeljena. Već sam pobio čitav niz optužbi, koje je iznio Mladen Barišić. Da postupak dulje traje bilo bi još nekoliko izmijenjenih optužnica', ustvrdio je Ivo Sanader u nastavku iznošenja obrane.

'Barišić je ovdje ispričao i bajku o Thompsonovih 500 tisuća eura. Pet puta je mijenjao iskaz, to su smiješne stvari. On je ovdje demantiran od više svjedoka. Ako je i od Barišića, puno je. Barišić nikad sa mnom nije bio prijatelj. Nikad nije bio na večeri u mojoj kući i nikad nije putovao sa mnom. Laže da sam članovima Predsjedništva rekao da mi je desna ruka', rekao je pred Sudom Sanader.

Sanader je ponovio kako HDZ nikada nije poslovao s Fimi medijom jer se za poslove vođenja kampanje stranka odlučila za jednu drugu marketinšku agenciju. Tvrdi i kako je i iz iskaza Nevenke Jurak jasno da je ona poslove dogovarala s Mladenom Barišićem, a ne sa Sanaderom ili si HDZ-om. 'Fimi media nikada nije radila predizborne kampanje za HDZ i jedini razlog za ovu aferu bile su činjenice da je Jurak trebala pomoć koju joj je Barišić osigurao', rekao je Sanader.

'Barišić ne nudi odgovor zašto bi HDZ koji se legalno financirao iz tri zakonska izvora radio nešto nelegalno i skupljao novac na crno mimo računa. To je smiješno. Teza da sam Jadranki Kosor rekao da se izbori dobivaju s dvije trećine crnog novca je još jedna laž i podvala. Nevenka Jurak je sama priznala da joj je prijetio bankrot nakon rastave i da joj je panično trebao posao', kaže Sanader.

Odbili Sanadera: Zahtjev za Turudićevim izuzećem je neosnovan

'Gospođa Jurak kaže da je izdavala fiktivne račune, ona je Barišića pitala da li da to radi i dalje, a on joj je rekao da će pitati premijera. I da je premijer rekao neka nastavi da nema problema. Barišić pak kaže drugačije, da je premijer pitao kako se to uopće može raditi i da se više ne radi. Nijedno ni drugo nije istina jer Barišić mene o tome nikada nije obavijestio', tvrdi Sanader.

Sanader se dotaknuo i cijene umjetnina oko kojih se vode polemike. Tvrdi kako nabavna cijena slika iznosi 1,97 milijuna kuna, no da im je tržišna vrijednost znatno veća, što su potvrdili i vještaci.

'Istina je da sam tražio da mi dodijele stan i u Splitu i u Zagrebu. Kad sam predsjednika Tuđmana pitao kako ću to riješiti rekao mi je da se obratim premijeru Šariniću. Obzirom da nisam riješio kupio sam stan u Kozarčevoj. Nije me sram mog porijekla koje je bilo skromnih materijalnih mogućnosti. Nije me sram ničega što sam radio u životu', kaže bivši premijer.

Drugooptuženi Mladen Barišić ostaje kod svog ranijeg iskaza i priznaje krivnju. Nije htio ništa dodati.

Trećeoptuženi Ratko Maček kaže kako je razumio izmjenu optužnice, ali da ne zna kakve to veze ima s njim. Tvrdi da nije kriv i da nije počinio nijedno kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Navodi da je bio zviždač u stranci jer je o nepravilnostima upozoravao i predsjednika Sanadera i njegovu zamjenicu Jadranku Kosor, ali i tajnika stranke.

Četvrtooptužena Branka Pavošević ostaje pri ranijem iskazu i kaže kako se osjeća krivom.

I petooptužena Nevenka Jurak također ostaje pri ranijem iskazu, osjeća se krivom.

Pravni zastupnik HDZ-a Vlado Terešak kaže da se stranka ne osjeća krivom jer je ona u ovom postupku žrtva. 'Tko je oštećenik ako je neki carinik prisvajao stranački novac. Stranka je oštećena i ostajemo kod postavljenog imovinsko-pravnog zahtjeva', kaže Terešak.

Zastupnica tvrtke Fimi media također kaže kako se pravna osoba osjeća krivom.

Sanaderu odbili i zahtjev za izuzećem sutkinje Ivane Čalić

Podsjetimo, optužene se u slučaju Fimi media tereti da su preko marketinške agencije, po kojoj je nazvana afera, izvukli više od 70 milijuna kuna, a uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriče krivnju, dok se HDZ branio tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene