Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlačenje novca za 'crni fond'

Pogledajte video zbog kojeg je Kirin na optužnici u aferi Fimi Media

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podignute su optužnice protiv bivših čelnika ministarstava i državnih poduzeća koji su sudjelovali u aferi Fimi medija.

Spot koji možete pogledati dio je kampanje o sigurnosti prometa iz 2007. Kampanjom teškom 16 milijuna kuna - bivši ministar unutarnjih poslova "otklizao" je do optužnice za zloporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

U optužnici stoji: "Okrivljenik je naložio da se ponuda Fimi Medije ne ocjenjuje, već da se bezuvjetno prihvati... a za što je Ministarstvo društvu Fimi Media isplatilo iznos od 16 milijuna kuna".

Ministru kojeg je proslavio "JUBITO", optužnicu sud još mora i potvrditi. A ona nije jedina s nazivnikom Fimi Media. Optužnica je podignuta i za bivše vodstvo Hrvatskih autocesta. Dio optuženih razmišlja o nagodbi.

Osim Kirina optuženi su i bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mariju Crnjaku, Jurici Prskalu, Josipu Sapunaru i Zlatku Korparu te bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu. Optužnica je podignuta i protiv bivšeg čelnika Hrvatskih šuma Darka Beuka. Riječ je osobama koje su sudjelovale u izvlačenju novca i punjenju HDZ-ovog 'crnog fonda', a nisu bile obuhvaćene optužnicom USKOK-a iz prosinca prošle godine kojom su obuhvaćeni HDZ, bivši predsjednik te stranke i bivši premijer Ivo Sanader, bivši rizničar, blagajnica i glasnogovornik stranke te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime i dvoje njenih suradnika.

Optužnicu protiv Kirina, koji je izjavio kako ništa ne želi komentirati jer nije upoznat s optužnicom, podigao je USKOK, a protiv Mladinea i bivših čelnika HAC-a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Kirina se tereti da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a. MUP je, naime, izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora.

>> Što Thompson, Mišo Kovač i Todorić mogu reći o Fimi mediji?

Bivšeg 'prvog policajca' se tereti i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom. USKOK tvrdi da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, kao i razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama pri čemu se mogla dogovoriti znatno niže cijena od cijene koju je ponudila Fimi media.

11.000 kuna za 50 torti

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna. U USKOK-u tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za 7,3 milijuna kuna. Za zlouporabe položaja i ovlasti optuženi su i bivši čelnici HAC-a i Fonda za zaštitu okoliša i enregetsku učinkovitost.

Bivše predsjednike uprava HAC-a Crnjaka i Prskala te bivšeg člana uprave Sapunara tereti se da su od kraja 2005. do sredine 2009. na traženje Sanadera i tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića sklapali poslove s privatnom marketinškom agencijom Fimi media svjesni da su robe i usluge mogli nabaviti jeftinije i, kako tvrdi tužiteljstvo, znajući da se preko Fimi medije pribavlja novac za vladajuću stranku HDZ.

>> Fimi media: Pokajnicima ukupno 17 mjeseci zatvora i moraju vratiti novac

Po prvoj točki optužnice terete se za štetu od 7,8 milijuna kuna koliko su platili Fimi mediji za usluge, primjerice organiziranje svečanosti za otvaranje tunela i novih dionica cesta te medijske kampanje za ENC uređaje, a kako se doznaje, jednom prilikom su platili 11.000 kuna za 50 torti, što je, tvrdi tužiteljstvo, dvostruko skuplje od realne cijene. Drugom točkom optužnice Prskala se tereti da je zajedno s bivšim predsjednikom uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Zlatkom Korparom osigurao 1,2 milijuna kuna vrijedne poslove s Fimi medijom na štetu Autocesta. I u ovom slučaju optuženi su navodno radili na zahtjev Sanadera i Barišića te znali da novac završava u HDZ-u.

Bivši čelnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mladineo također je optužen da je sklapao nezakonite poslove s Fimi medijom i to od travnja 2008. do kraja 2009. Tereti ga se da je pritom kršio Zakon o javnoj nabavi i da je, kao i HAC-ovci, znao da se na taj način puni 'crni fond' HDZ-a.

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta zemlje. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenikom javne televizije po kojemu bi Fond imao i do 50 posto popusta. Na taj je način navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna. Kako se doznaje, u optužnici protiv njega ne spominju se Sanader i Barišić.

Beuka se tereti da je kao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma od rujna 2006. do prosinca 2007. na Sanaderov i Barišićev zahtjev angažirao Fimi mediju za obavljanje raznih poslova po cijeni većoj od tržišne, oštetivši državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna. U tužiteljstvu tvrde da je i on znao kako se preko Fimi medije prikuplja novac za financiranje HDZ-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene