Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslastica za pričoljupce

Nogomet će igrati i hrvatski i brazilski pisci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim u Zagrebu, Festival europske kratke priče održavat će se i u Šibeniku.

Sjajani četverac – João Anzanello Carrascoza, João Paulo Cuenca, Ana Paula Maia i Paula Parisot – domaćoj će publici predstaviti književnost ovogodišnje zemlje partnera Festivala europske kratke priče: kratku priču Brazila!

Pročitajte i ovo Akcija brazilske policije Borba protiv trgovine oružjem Velika akcija brazilske policije: Razotkrili ilegalno oružje iz europskih zemalja vrijedno 225 milijuna eura, među njima i Hrvatska Slika nije dostupna Od 1. do 6. lipnja Brazilci otvorili 13. Festival europske kratke priče!

 

Nakon neformalnog i tradicionalnog gurmanskog poduhvata ’Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju’, u kojemu će pregače nositi Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača, brazilski će suvremeni pisci na prvi dan festivala, 1. lipnja, na vidikovcu Zagreb Eye s početkom u 20 sati domaću publiku uvesti u brazilsku književnost te nam otkriti ‘Kako čitati i pisati Brazil’.
 

Baš kao i Svjetsko nogometno prvenstvo, i Festival europske kratke priče otvara nogometni susret Brazila i Hrvatske i to drugog dana festivala, 2. lipnja u 13 sati. Brazilsko-europsko-hrvatska reprezentacija književnika važne će stvari raspravljati na nogometnom terenu u centru grada Zagreba s ekipom hrvatskih glazbenih legendi - bendom Pips, Chips & Videoclips.
Teme 13. FEKP-a ne staju na Brazilu i kratkim pričama: nakon nogometnog dvoboja ugledni austrijski književnik i esejist Robert Menasse sa Srećkom Horvatom, filozofom, piscem i aktivistom, debatirat će o dobrim i lošim stranama Europe, o njezinoj povijesti i budućnosti, o kratkoj i dugoj priči, uz zaplet i rasplet. Razgovor će početi u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD, a nakon njega, u 20:30 sati, započinju ugodna večernja čitanja - Noć kratke priče u kojoj će se predstaviti Marica Bodrožić (Njemačka), Drago Glamuzina (Hrvatska), Ana Paula Maia (Brazil), Jon McGregor (UK), Tommy Wieringa (Nizozemska) i Kristine Želve (Latvija).

Hrvoje Šalković dobio težak zadatak za ispuniti!

Tko je rekao da se kratka priča u Hrvata pritajila? O aktualnom trenutku, kanalima kojima do nas dolazi, novim i starim piscima te knjigama priča koje se ne smije propustiti razgovarat će Maja Hrgović, Edo Popović, Zoran Ferić i Kruno Lokotar trećeg dana festivala, 3. lipnja u 17 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
Talijanski književnik Paolo Cognetti predstavit će se u 17 sati u Talijanskom institutu za kulturu, a u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD Jon McGregor i Jenni Fagan podnijet će izvještaj o najnovijim zbivanjima na britanskoj književnoj sceni. Nakon najboljeg kratkopričaša Velike Britanije i najbolje mlade škotske autorice, u 20:30 sati počet će druga Noć kratke priče – João Paulo Cuenca (Brazil), Paolo Cognetti (Italija), Jenni Fagan (UK/Škotska), Robert Menasse (Austrija), Zoran Pilić (Hrvatska) i David Vann (SAD) svoje će nagrađivane priče čitati domaćoj publici, a te će se noći dodijeliti i tri nagrade FEKP & In Your Pocket za najbolje kratke priče.
 

Osobitost FEKP-a je i inzistiranje na tome da se svake godine održi u dva domaća grada pa će se tako, uz obavezni i paralelni zagrebački dio, festivalska karavana 4. i 5. lipnja zaustaviti u Šibeniku. U Zagrebu će dobitnica Europske nagrade za književnost 2013. godine Marica Bodrožić, 4. lipnja s početkom u 19 sati u Francuskoj Medijateci s urednikom Seidom Serdarevićem razgovarati o novom romanu Sjećanje libela, a Davor Mandić, novinar, urednik, kritičar, pjesnik, a sada i kratkopričaš i Marko Gregur, pjesnik i prozaik koji čeka izlazak druge knjige, predstavit će se u 20 sati u književnom klubu Booksa.
Šibenska će publika 4. lipnja u Muzeju Grada Šibenika u 19 sati upoznati brazilsku suvremenu četvorku, nakon čega će oba dana šibenskog programa na Maloj loži od 20:30 sati uživati u čitanju ‘Priča sa svih strana svijeta’.

U Zagreb stiže David Vanne

Zagrebačka će se publika ponovno zaljubiti u kratku priču 6. lipnja na vidikovcu Zagreb Eye u 19 sati. Zadnja večer FEKP-a ostavljena je za proslavljenog američkog pisca Davida Vanna, neizostavnog imena na godišnjim top-listama najboljih knjiga, miljenika kritičara i žirija te sveučilišnog profesora književnosti.
U malo prostora, s malo riječi: kratka priča treba zavoditi brže i bolje od ostalih pripovjednih formi. Ivana Simić Bodrožić (Hrvatska), João Anzanello Carrascoza (Brazil), Zoran Ferić (Hrvatska), Paula Parisot (Brazil) i Tommy Wieringa (Nizozemska) pokušat će vas zavesti riječima na večernjem čitanju, na zadnjoj večeri 13. FEKP-a, u 20 sati na vidikovcu Zagreb Eye.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene