Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU nije zadovoljna

ONA NE POPUŠTA "State Department je pojasnio..., ali to ne mijenja našu ocjenu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka privremena zabrana ulaska državljana sedam većinski muslimanski zemalja ne odnose se na europske državljane i u slučajevima kada imaju dvostruko državljavanstvo, od kojih je jedno od tih sedam zemalja, izjavila je u srijedu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"State Department je pojasnio da građani Europske unije nisu pogođeni zabranom, čak i ako imaju državljanstvo jedne od tih sedam zemalja. Pozdravljamo to pojašnjenje, ali želimo biti jasna: to ne mijenja našu ocjenu američke izvršne uredbe", izjavila je Mogherini u govoru zastupnicima Europskog parlamenta.
Mogherini je snažno osudila taj potez američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

"Već sam proteklih dana rekla stajalište Europske unije o tome. Nitko ne može biti lišen svojih prava zbog mjesta rođenja, vjere ili etničke pripadnosti", dodala je Mogherini.

Trump je 27. siječnja potpisao izvršnu uredbu kojom se uvodi privremena zabrana na 90 dana za ulazak u Sjedinjene Države državljanima sedam država - Iraka, Sirije, Sudana, Irana, Somalije, Libije i Jemena.
Također se privremeno suspendira na 120 dana provedba programa primanja izbjeglica.

Mogherini je dodala da je uvijek gledala i još uvijek gleda na Sjedinjene Države kao na zemlju u kojoj svatko može uspjeti bez obzira na svoje socijalno, etničko ili kulturno podrijetlo, ali da s druge strane Europa kao dobar prijatelj Sjedinjenih Država mora jasno reći kadgod dođe do neslaganja, pogotovo kada se to odnosi na temeljne vrijednosti. "A mi se sigurno ne slažemo s izvršnom uredbom predsjednika Sjedinjenih Država od 27. siječnja kao što se mnogi u Sjedinjenim Državama ne slažu", rekla je Mogherini.

Mogherini kaže da bi izraelska kolonizacija mogla ugroziti rješenje s dvjema državama

Nastavkom kolonizacije izraelska vlada "izravno" ugrožava mogućnost rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, rješenja s dvjema državama, riskirajući čak da ga "onemogući", upozorila je u srijedu Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku.

Mogherini je priopćenjem reagirala na vijest koju je Izrael objavio u noći na srijedu o gradnji 3000 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ovo je četvrta takva vijest u nepuna dva tjedna nakon inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Novo odobravanje gradnje "znak je tendencije koja veoma zabrinjava, izravno ugrožavajući mogućnost održivog rješenja s dvjema državama koje je sve teže i moglo bi postati nemoguće", rekla je Mogherini.

"Europska unija se odlučno protivi takvoj politici i iskreno žali što Izrael i dalje ide tim putem, unatoč stalnim prigovorima i zabrinutosti koje je međunarodna zajednica izražavala na svim razinama", dodala je.

Izrael je nakon polaganja prisege novog američkog predsjednika 20. siječnja odobrio gradnju više od 6.000 stambenih jedinica na okupiranoj i anektiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Po međunarodnom pravu, sve kolonije ili civilna židovska naselja na okupiranom području su nezakonita i velika su zapreka za mir i supostojanje dviju država, izraelske i palestinske. Trenutačno na Zapadnoj obali živi 400.000 židovskih naseljenika.

"Rješenje s dvjema državama koje bi se postiglo pregovorima, jedini je način da se u cijelosti ispune zakoniti zahtjevi obiju strana i postigne trajan mir", zaključila je u srijedu Mogherini. (Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene