Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svi optuženici tvrde da Faber laže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi optuženici za ratni zločin nad osječkim Srbima ocijenili su danas da je svjedočenje bivšeg načelnika osječko-baranjske policije Vladimira Fabera u slučajevima "garaža" i "selotejp" bilo neistinito, dok su njihovi odvjetnici ustvrdili kako davanjem lažnog iskaza Faber pokušava utjecati na ishod postupka.

Svjedoka, koji je u tri pojavljivanja na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio optužbe da je policijskim brutalnostima izvlačio lažna priznanja i utjecao na svjedoke, prvooptuženi Branimir Glavaš čak je nazvao i patološkim lažljivcem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Faber: Getoš Magdić se patološki bojala Glavaša Slika nije dostupna Faber: Šokiran sam lažima u slučajevima "garaža" i "selotejp"

Glavaš je ponovno prigovorio na cijeli tijek predistrage za koju smatra da nije vođena profesionalno i zakonito. Prvi hrvatski političar optužen za ratne zločine ocijenio je i da nisu birani "ni načini niti sredstva" kako bi se pokrenuo sudski progon.

Glavaševim tvrdnjama o Faberovom lažnom svjedočenju pridružilo se i svih šestero suoptuženika. Ponovili su kako iskaze u policiji nisu dali dobrovoljno, a Gordana Getoš Magdić ustvrdila je i da joj u zatvorskoj bolnici nije bilo omogućena priprema da Faberu postavi pitanja.

Za razliku od nje, Fabera su ispitivali optuženi Ivica Krnjak, Mirko Sivić, Dario Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

"Svjedok koji za vrijeme davanja iskaza namiguje državnom odvjetništvu i cinički se podsmjehuje nedolično se ponaša prema sudskom vijeću i ovom sudu", kazao je Glavaš. No, sudac Željko Horvatović zabranio mu je da iznosi ocjene o onome što bi, kako je rekao, trebao sankcionirati sud.

Predsjednik sudskog vijeća i danas je, kao i na prošloj raspravi, optuženicima, ali i njihovim odvjetnicima zabranio čitav niz pitanja, uz obrazloženje da ono što smatraju bitnim nije važno za tijek postupka.

Izlazeći iz sudnice Faber je ponovio da je policija sve radila u skladu sa zakonom te odbacio optužbu o primjeni sile.

"Činjenica je da je provooptuženi pokušao ovo suđenje pretvoriti u medijsko suđenje policiji. No, osobno smatram da se posao treba voditi pred sudom, a ne u medijima", kazao je Faber.

Sutra odluka o spornom iskazu Getoš-Magdić

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda sutra će odlučiti hoće li iz sudskog spisa izdvojiti iskaz Gordane Getoš Magdić u kojem je na policiji, a kasnije i pred istražnim sucem s ubojstvima osječkih Srba povezala Branimira Glavaša i još neke pripadnike tzv. Samostalne uskočke satnije.

Getoš Magdić je taj iskaz naknadno povukla tvrdeći da je iznuđen brutalnim policijskim metodama.

Obrana je izdvajanje iskaza iz spisa zatražila tvrdeći da je nezakonit jer ga je trećeoptužena za ubojstva osječkih Srba na obali Drave policiji i istražnom sucu dala u nazočnosti prvog odvjetnika Radoslava Arambašića, koji je u isto vrijeme branio i Freda Marguša koji se teretio za isti zločin.

Obrana optuženika podnijela je na kraju današnje rasprave i niz drugih prijedloga, o kojima će sud također odlučiti sutra.

Na suđenju za zločine u slučajevima "garaža" i "selotejp" danas je, nakon bivšeg načelnika osječko-baranjske policije Vladimira Fabera svjedočio i vještak grafolog Marijan Krajina koji je ponovno ustvrdio da je potpis Gordane Getoš Magdić na punomoći prvom odvjetniku autentičan.

Isti zaključak grafolog je pred zagrebačkim Županijskim sudom iznio i ranije, no obrana je tražila da se vještačenje ponovi usporedbom potpisa na punomoći s originalnim dokumentom, a ne fotokopijom kao ranije.

Riječ je o punomoći odvjetniku Radoslavu Arambašiću koji je bio nazočan davanju iskaza koji je Getoš-Magdić kasnije povukla. Ona i njena obitelj prozvali su odvjetnika Arambašića da je radio protiv njenih interesa, što je odvjetnik na sudu odbacio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene