Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskoj vojsci nedostaje čak 52 liječnika. Međutim, nitko ne želi liječiti vojnike. Na natječaj se prijavila tek jedna liječnica, ali kada je čula uvjete - odmah je odustala.


Radno mjesto vojnog liječnika rijetkima je izazov. 'Posao je vrlo često dinamičan, dosta težak jer nemate radno vrijeme kao u civilstvu. Ali s druge strane imate bogato iskustvo', rekla je bojnica dr. Lidija Melovnik Pijanović.

Vezani članci Ilustracija Kako uložiti prigovor savjesti? Građanima stižu pozivi za ratni raspored Vili Beroš - 1 Beroš u otvorenom pismu napao liječnike zbog prosvjeda: "Većina ih ima izdašna primanja"

Na Zavodu za zapošljavanje vojska je nezaposlenih. No, u vojsku ne žele. Prema posljednjim podacima nezaposleno je četrdesetak liječnika. Ministarstvo obrane htjelo je zaposliti 4 časnika, no jedina kandidatkinja koja je zadovoljila sve uvjete na natječaju na kraju je odustala jer se nije mogla prilagodit vojnom sustavu.

Prepreka je to, koju nije lako svladati. Jer osim medicinskih, moraju imati i vojne vještine. Uz zdravstveni pregled, provjerava se znanje stranog jezika. Prolaze vojnu obuku, a potom i časničku izobrazbu.  Po završetku školovanja, imaju početnu plaću od oko 5.100 kuna.  S činom poručnika i ovisno o poslu koji rade, rastu i primanja. U mirovnim misijama, primjerice, imaju i dodatak od 700 kuna na dan.

>>Liječnici ne žele raditi u MORH-u

'Ta je struka bila zapostavljena i mi sada radimo na tome da se sve to promijeni.  Potpuno razumijem zašto nitko nema motiva doći raditi kada nema mogućnosti napredovanja u struci', rekao je ministar obrane Ante Kotromanović.

Uz to, dvostruko su manje plaćeni od svojih kolega u bolnicama. Zaživi li vojno-zdravstveno središte, uvjeti rada trebali bi biti bolji. A vojsci, u ovom trenutku, nedostaju 52 liječnika. Zasad ih je zaposleno 76, od čega 56% žena.

Manjak liječničkog kadra, kažu, ne ugrožava na tisuće sistematskih pregleda godišnje. Kandidati bi ih ubuduće mogli obavljati, uz motivaciju države. Nudit će se stipendije, džeparac, te subvencioniranje kamata za stan.

U suprotnom ih čeka stari problem - kako ih, poput Lidije, zadržati. Ona liječničku karijeru u vojsci već 16 godina ne želi mijenjati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju