Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S nešto više od 6 milijuna stabala maslina, Hrvatska je među vodećim proizvođačima maslinovog ulja u svijetu. Maslinari su svoje proizvode predstavljali u Zagrebu. Bjelovarčani su 'pak mogli uživati u brojnim delicijama i proizvodima od meda.


Meni gospođe Đurđice Poljak nezamisliv je bez maslinovog ulja. 'Vrlo često, gotovo svakodnevno, ga koristim', kazala je Đurđica Poljak, jedna od posjetiteljica.

Vezani članci Nestašica ulja - Ilustracija - 4 Prijeti li svijetu nestašica? Trgovački lanci u nekoliko europskih zemalja uveli ograničenja na kupnju suncokretova ulja Slika nije dostupna U Gudovcu otvoren međunarodni pčelarski sajam

Ulje nekad rezervirano za morske specijalitete, sada koriste i ljubitelji roštilja. 'Gril mažemo s maslinovim uljem, mislim meso na roštilju, to obavezno. To nam je stvarno prva liga', kazao je posjetitelj Joško.

I dok ga jedni koriste u kuhinji, drugi su otišli korak dalje - od ulja su dobili liker. 'Malo smo se igrali. htjeli smo napraviti jedan proizvod koji će biti prepoznatljiv na tržištu. Proizvodnja traje 8 mjeseci', kazao je uljar Mladen Prtenjača.

>> Proizvodnja meda - posao od kojeg se može živjeti

A s uljem se u kuhinji uistinu može stalno igrati – od samih predjela, jela, likera, miješanja s čokoladom.

Na jelovniku zdrave hrane, često je i med. Njegova ljekovita svojstva, odavno su prepoznata. 'On je dobar za dišne puteve, vole ga djeca, a i smanjuje višak masnoće u krvi', kazala je Vesna Balint, proizvođačica meda.

'Zlatni proizvod košnice' - propolis, nezaobilazan je u danima prehlade. 'Prirodni antibiotik, njega pijemo preventivno, a ne kad smo bolesni', kazala je Danica Belinčić, proizvođačica meda. Med, masline i njihova brojna ljekovita svojstva, pokazali su se kao odlični prirodni lijekovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju