Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Evo tko je za odvojeno, a tko za istovremeno održavanje lokalnih i europskih izbora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru se povela rasprava o datumu održavanja izbora za zastupnike u Europskom parlamentu. HNS bi ih odvojio, veći dio oporbe spojio, SDP datumima ne bi licitirao, a Kajinu je svejedno.

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, po kojemu bi se ti izbori održali prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Ministar uprave Arsen Bauk uvodno je kazao kako važeći zakon iz srpnja 2010. godine propisuje da se 'ad hoc' neposredni izbori za hrvatske članove Europskog parlamenta imaju održati nakon pristupanja Hrvatske Uniji. No, nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju u EU Hrvatska se obvezala da će u slučaju pristupanja više od šest mjeseci prije redovnih izbora za Europski parlament održati te izbore za svoje članove.

Vlada stoga predlaže da Zakon stupa na snagu 1. ožujka, a ne, kako je bilo do sada, danom pristupanje Hrvatske Uniji. U tom su smislu, dodao je, promijenjene odredbe koje definiraju status i mandat 12 sadašnjih hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu te njihove obveze kada Hrvatska uđe u EU, "sve na način da se izbori mogu raspisati prije pristupanja Hrvatske u EU".

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

>> Sabor sutra o izborima zastupnika iz RH u Europski parlament

Bauk je naglasio kako Vlada u zakonu nije mijenjala sama izborna pravila - Hrvatska ostaje jedna izborna jedinica i njezini će građani prvi put na europskim izborima imati priliku osim za stranku glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke. Tako će, rekao je, građani dobiti priliku da osim stranačkih struktura i vodstava odrede hrvatski sastav u Europskom parlamentu.

Najavio je da će Vlada predložiti svoj ili prihvatiti neki od zastupničkih amandmana kojim će se propisati da u slučaju istodobnog održavanja europskih i lokalnih izbora te izbore na redovitim biračkim mjestima provodi izborna povjerenstva i birački odbori koji provode lokalne izbore.

Namjera je Vlade, istaknuo je Bauk, otvoriti mogućnost Predsjedniku Republike da europske izbore raspiše u dane kada se održavaju lokalni izbori. Zakonskim izmjenama definiran je i stranački sastav biračkih odbora koji će odgovarati sastavu Hrvatskog sabora, slično kao i na parlamentarnim izborima.

Bauk je izvijestio i kako je u dogovoru s Državnim izbornim povjerenstvom i Hrvatskim savezom slijepih dogovoreno kako će se, zbog tehničkih nemogućnosti, odgoditi primjena odredbi o glasačkim listićima na Braillevom pismu.

Nakon Bauka, riječ su uzeli predstavnici zastupničkih klubova. HNS se zauzeo za to da se lokalni i izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu održe odvojeno, oporba se izjasnila za istodobno održavanje tih izbora, dok su iz SDP-a poručili kako o datumu europskih izbora ne žele licitirati.

HNS: Europski bi izbori trebali biti odvojeni zato što su prvi

"Bez obzira na svoje koštanje ti bi izbori trebali biti odvojeni zato što su prvi", rekla je Nada Turina Đurić u ime Kluba HNS-a. U prilog takvom stavu istaknula je da članice EU koje su europske izbore provodile s domaćima u tome imaju puno dulju demokratsku tradiciju i kvalitetniju praksu.

Ako izbori budu održani istovremeno, kazala je, "kakofoniju se neće moći izbjeći", a "miješanjem te dvije priče izgubit će se kvaliteta". Izreku 'Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino' Turina Đurić je usporedila sa zajedničkim izlaskom na europske i lokalne izbore. "Ako to što dobijemo bude jeftino i ako to bude probni rok za zastupnike na godinu dana, u sadržaju nismo napravili dobar posao", poručila je.

HDZ, Laburisti i HDSSB za istovremeno održavanje izbora

U HDZ-u su stava kako lokalne i europske izbore treba održati istodobno. "Održimo europske izbore istovremeno kada i prvi krug lokalnih izbora i pokažimo da nam je stalo do izlaznosti i legitimiteta ovih prvih europskih izbora", poručio je Andrej Plenković (HDZ). Istaknuo je kako hrvatski birači ne zaslužuju da ih se podcjenjuje tvrdnjama da će izborna kampanja biti konfuzna te ustvrdio da oko provedbe izbora treba voditi računa i o racionalnosti troškova.

Da bi se europski izbori trebali održati isti dan kada i prvi krug lokalnih izbora smatraju i Hrvatski laburisti, u ime kojih je Dragutin Lesar najavio i amandman na zakonske izmjene. Njime Laburisti predlažu da sudionici ovih europskih izbora ne mogu ostvariti pravo na naknadu troškova izborne kampanje na teret državnog proračuna, što im jamči Zakon o političkim aktivnostima izborne promidžbe.

"Prihvaćanjem našeg amandmana uštedio bi se novac, ali ne na teret provedbe izbora", poručio je Lesar.

Za istodobno održavanje izbora su i u HDSSB-u, gdje drže kako je to najsvrshishodnije, najjeftinije, ali i s najvećom izlaznošću što izbornom rezultatu daje potreban legitimitet. HDSSB-ovac Zoran Vinković upozorio je kako će naši zastupnici u Europskom parlamentu zaboraviti hrvatske nacionalne interese.

"Treba građanima reći istinu. Naši zastupnici će vjerojatno otići u Europski parlament, no ne vjerujem da će tamo stvarno biti naši zastupnici jer je i sada vidljivo da se tamo zastupaju interesi različitih političkih grupacija", rekao je Vinković. Ocijenio je, naime, da će se HDZ-ovci u tom smislu pridružiti europskim pučanima, a SDP socijaldemokratima, te će u Europskom parlamentu zastupati dvije različite političke opcije.

SDP ne želi licitirati datumima

Daniel Mondekar je najavio da će SDP podnijeti amandman kojim će omogućiti da se infrastruktura za lokalne izbore iskoristi i za izbore za Europski parlament. No, naglasio je kako u njegovoj stranci ne žele licitirati o datumu europskih izbora, već olakšati predsjedniku Republike da provede konzultacije s političkim strankama i raspiše izbore.

"O datumima nećemo licitirati, jer je zadnjih dana u medijima bilo licitacije datumima, novcima, politizacije izlaznošću. Datum će dogovoriti politički akteri i Predsjednik Republike", poručio je Mondekar.

Naglasio je kako Sabor može teoretski raspravljati o datumu europskih izbora, u smislu da bi samostalno održavanje tih izbora imalo čišću kampanju, jasnije poruke, ali i manju izlaznost i skuplje izbore, dok bi istodobno održavanje s lokalnim izborima omogućilo korištenje postojeće inrastrukture, uštedu, ali i konfuziju vezano uz biračke popise i listiće.

Kajinu svejedno, Pupovac ima argumente i 'za' i 'protiv'

Nezavisnom Damiru Kajinu svejedno je hoće li se europski izbori održati istovremeno kada i lokalni ili odvojeno.  "Datum izbora presudit će predsjednik Republike, drugim riječima presudit će politika", ustvrdio je dodavši da bi istodobno održavanje izbora ipak osiguralo veću izlaznost.

Za Milorada Pupovca (SDSS) ima argumenata i "za" i "protiv" spajanja izbora. Napomenuo je međutim kako bi spajanjem tih izbora birači mogli opteretiti velikim brojem glasačkih listića. Pupovac se osvrnuo i na razloge zbog kojih se izbori održavaju, ustvrdivši kako se u javnosti ta tema postepeno gubi. "Sve se svodi na to tko će kamo ići, koliku će plaću imati i koliko će izbori koštati", ustvrdio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene