U Kninu su posljednje pripreme za proslavu 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Do Knina su organizirani posebni autobusi i besplatan vlak za građane, a skupina branitelja čak je krenula biciklom. Očekuju se deseci tisuća posjetitelja - Knin će u nedjelju biti srce Hrvatske.

Galerija Knin se priprema za obljetnicu Oluje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Knin se priprema za obljetnicu Oluje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Knin se priprema za obljetnicu Oluje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Kninska tvrđava (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Namještaju se stolovi, pozornica je već tu. Knin se priprema za veliku proslavu. Na 23. obljetnicu Oluje stizat će se iz svih krajeva Hrvatske. Četiri autobusa organizirala je 7. gardijska brigada koju uz Knin vežu posebne uspomene.

Vezani članci Petar Malbaša - 1 Reporter Dnevnika Nove TV s ratnim snimateljem koji je zabilježio trenutke ulaska HV-a u Knin: "General Gotovina izdao je zapovijed..." Vrućine u Kninu 2 FOTO Pogledajte kako se u Kninu državni vrh borio protiv paklene vrućine

''Naši pripadnici su digli u jutarnjim satima hrvatsku zastavu i to je značilo oslobađanje. I jednostavno to ostaje za sva vremena u srcima', rekao je Robert Puja, predsjednik udruge veterana Puma.

Neki su se već uputili biciklom. Branitelji i građani iz Voćina ukupno će prijeći 460 kilometara.

''A svi znamo što znači u našim životima, pogotovo nas branitelja Knin, Oluja. Svi znamo koja je žrtva i veličina te pobjede. Ono što mi možemo dati je da pod navodnicima žrtva - vožnja biciklima'', kaže Mato Bubaš, iz Hvidre Virovitičko-podravske županije.

A iz Zagreba i Splita, u nedjelju će do Knina voziti besplatan vlak. Ima 600 mjesta, a ostalo je još stotinjak karata. ''Vlak iz Zagreb polazi u 1:20 minuta iza ponoći, a vlak iz Splita u 5:24 minute'', rekla je Mihaela Sušac, glasnogovornica HŽ putnički prijevoz.

Jedan dan u godini dođe tisuće ljudi, no ostale dane ovaj grad pogađa iseljavanje. U zadnjih pet godina otišlo je oko trećine stanovništva.

Brojna obećanja je dala Vlada prošle godine na posebnoj sjednici. Poklonili su prostor bivše vojarne Krka kako bi se iz nje konačno moglo ući u nacionalni park. No do danas je ostalo samo na riječima. A upravo se na turizmu gradi budućnost Knina.

''Ulaže se u infrastrukturu, u marketing, promidžbu, dakle onoga što imamo, a nedostaje nam svakako smještajni kapacitet'', istaknula je Matea Lozančić iz TZ Knin.

No neki projekti su zaživjeli. Od sljedeće školske godine organizirat će se izleti za učenike. Pa će najmlađe generacije o povijesti grada i Oluji učiti - na licu mjesta.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju