Obavijesti Video Pretražite Navigacija
može izazvati zdravstvene tegobe

Koliko je opasno popiti dezinficijens i što ako se to ipak dogodi? "Nikako ne izazivajte povraćanje, to može pogoršati stanje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Netko od učenika u zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna profesorici je ulio dezinficijens za ruke u bocu s vodom. Nakon što je popila nekoliko gutljaja, morala je intervenirati Hitna pomoć. Kako postupiti ako se nađete u sličnoj situaciji, pitali smo stručnjake iz Službe za liječenje otrovanja s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Antiseptici i dezinficijensi učinkovita su sredstva u borbi protiv COVID-19, no ako se progutaju ili uđu u organizam, mogu izazvati zdravstvene tegobe.

Kako su nam kazali u Službi za liječenje otrovanja, kod takvog kontakta s dezinficijensima, bilo gutanjem, na koži ili očima, treba postupati individualno s obzirom na dob osobe i količinu dezinficijensa koja je ušla u organizam, što znači da bi trebalo potražiti liječničku pomoć. Dobra je vijest da većina takvih slučajeva prođe ili bez simptoma ili sa samo blagim nadražajem sluznice probavnog sustava, što se pokaže kao mučnina, povraćanje ili blaži proljev.

Ipak, postoje generalne preporuke, opisane na stranicama Instituta, po kojima treba postupati prije dolaska liječnika.

Prvenstveno treba prekinuti izloženost štetnoj tvari. U slučaju gutanja treba izvaditi ostatke iz usta, isprati vodom i dati unesrećenom da popije nekoliko gutljaja vode, ali nikako ne izazivati povraćanje jer to može pogoršati stanje kod gutanja nekih kemikalija.

Pročitajte i ovo Prazna učionica morala doći Hitna pomoć Profesorici u bocu s vodom ulili dezinficijens za ruke: "Slijedi najstroža kazna, to nije bezazleno"

Ako je kemikalija došla u dodir s očima, potrebno ih je isprati pod mlazom mlake vode te se dalje konzultirati s liječnikom.

Nakon toga obratite se liječniku kojem ćete trebati dati podatke o dobi i spolu unesrećenog, vremenu proteklom od incidenta te nazivu i količini štetne tvari. Najbolje bi bilo pri ruci imati originalno pakiranje kako bi se potrebni podaci mogli pročitati s etikete.

Građanima je na raspolaganju 24-satna telefonska služba Centra za kontrolu otrovanja na telefonskom broju 01 2348 342.

"Djelatnik koji odgovori na Vaš poziv temeljem podataka o okolnostima i izloženosti mogućoj štetnoj tvari ponudit će odgovarajući savjet, prvenstveno o mogućim štetnim učincima na zdravlje na koje treba obratiti pažnju i nužnosti hitne intervencije liječnika", piše na stranici Instituta, na kojoj su objavljene i mjere opreza:

- koristite antiseptike na način naveden u uputama na pakiranju

- ako u kućanstvu imate malu djecu, sklonite izvan dohvata djece antiseptike koji mogu uzrokovati otrovanja nakon gutanja na police i u pretince najmanje u visini Vaših očiju, a ako su niže, onda ih osigurajte ključem ili zaštitnom blokadom protiv otvaranja

- NIKADA ne pretačite proizvode u druga neoznačena pakiranja, naročita ona namijenjena hrani i piću

- ne nosite antiseptike za profesionalnu primjenu, primjerice iz zdravstvenih ustanova, u svoje domove, posebno ne ako su pretočena iz originalnog pakiranja

- u slučaju otrovanja nazovite telefonski broj hitne medicinske službe (direktno na 194 ili preko jedinstvenog broja za hitne službe 112) ili Centar za kontrolu otrovanja (01 2348 342). Pri tome imajte pri ruci originalno pakiranje proizvoda na kojem su navedeni naziv proizvoda, sastav i oznake upozorenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene